zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

January 2019
S M T W T F S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Replika na članek "Ugriznil ga je, ko je delal selfie"
Thursday, 01 September 2016 08:42
There are no translations available.

16. julija smo v časopisu Slovenske novice zasledili naslednji članek (Ugriznil ga je, ko je delal selfie):

 

2016_07_16_Ugriznil_ga_je_ko_je_delal_selfie

 

 

Ker je bil prispevek zapisan zelo enostransko smo na vse urednike in splošni mail naslov časopisa Slovenske novice naslovili spodnji dopis, na katerega pa do danes žal nismo prejeli odgovora.

 

 

Je pes res napadel brez opozorila?


Spoštovani,


v vašem prispevku z dne 16. julij 2016 z naslovom „Ugriznil ga je, ko je delal selfie“ smo opazili trditev, v katero močno dvomimo, in pogrešili še en vidik – vidik psa. Ob tej priložnosti želimo vašim bralcem podati nekaj koristnih informacij o pasjih ugrizih.


Prispevek govori o dečku, ki ga je pes ugriznil, ko je z njim poskušal narediti fotografijo „selfie“. Seveda sočustvujemo z dečkom, hkrati pa obžalujemo dogodek, ki bi ga bilo po vsej verjetnosti možno povsem enostavno preprečiti. Zapisano je, da je pes napadel brez opozorila. Psi, ki ugriznejo, prej izčrpajo in pokažejo celo serijo različnih opozorilnih znakov. Če jih ljudje ne upoštevajo in se zanje ogrožujoča situacija nadaljuje, se včasih zatečejo k ugrizu, saj ga vidijo kot edino možnost, ki jim še preostane. Težava torej ni v tem, da opozoril ne bi bilo, ampak v tem, da jih ljudje ne znajo prepoznati in upoštevati.


Ljudje pse pogosto povsem nenamerno postavijo v situacije, v katerih jim je neprijetno in se počutijo ogrožene ter nemočne. Že samo fotografiranje je za mnoge pse grozeče. Ni naključje, da imajo številni lastniki težave posneti lepo fotografijo svojih ljubljenčkov,  saj se ti umikajo in obračajo vstran. Obračanje vstran je eden od signalov, na katere moramo biti pozorni. Pes se lahko obrne stran z vsem telesom, lahko obrne glavo ali pa samo odmakne pogled. Med pomembne znake spadajo tudi hitro oblizovanje ustnic in smrčka, zehanje in kazanje beline oči. Zelo previdni moramo biti, če pes naguba čelo, če tesno stisne gobec, kar najlažje opazimo po povešenih kotičkih ustnic, če je njegova drža napeta, če so mišice stisnjene ali tace „vkopane“ v tla. Pes nam na vse te načine sporoča svoje nelagodje, zato je najbolje, da takoj prekinemo z dejavnostjo, ki ga je očitno izzvala, in se mirno umaknemo. Tako bomo preprečili morebitno nesrečo in ohranili dober odnos med nami in psom.


Pes običajno uporabi več signalov enega za drugim in jih stopnjuje. Renčanje, eden od očitnejših znakov, pride na vrsto šele zelo pozno. Ravno zato je pomembno tudi, da psa nikoli ne kaznujemo, če zarenči. To je ena od zadnjih obramb pred ugrizom in če ga naučimo, da je ne sme uporabljati, bo renčanje morda naslednjič preskočil in se zatekel k ugrizu kot skrajnemu ukrepu. Psov, ki določenih opozorilnih znakov ne kažejo, je sicer izjemno malo, razlog pa je ponavadi ravno dolgotrajno kaznovanje in ignoriranje njihovih poskusov, da bi se na nenasilen način izognili zanje ogrožujočim situacijam.


Tudi ugriz sam po sebi je v pasjem svetu pravzaprav opozorilo. Marsikateri pes bi v resnici med napadom lahko pokončal otroka, pa se ustavi sam. Tudi v opisanem primeru bi bile poškodbe lahko verjetno še mnogo hujše ali celo smrtne.


Otroci so za pse velik vir stresa. So glasni in nepredvidljivi, ter do določene starosti še nimajo občutka, kaj lahko storijo in česa ne. Seveda od otrok brez pravega mentorstva ne moremo pričakovati, da bodo uspešno prepoznali telesno govorico psa in se ustrezno odzvali. Ravno zato je absolutno nujno, da interakcijo med otrokom in psom vedno nadzorujejo odrasli. Ti morajo vnaprej preprečiti nevarne situacije in poskrbeti, da bo druženje vedno prijetno tako za otroka kot za psa. Verjetno ni treba posebej poudariti, da nadzor ne bo učinkovit, dokler omenjeni odrasli ne bodo razumeli opozorilnih znakov psov, seveda pa je pomembno, da se jih postopoma naučijo tudi otroci.


Nikoli ne smemo pozabiti, da pes ni igrača. Pa ne samo zato, ker ima ostre zobe in močne čeljusti, ampak tudi zato, ker ima svoje dostojanstvo. Kljub temu, da psi z nami sobivajo že mnogo tisočletij in so se nam v številnih pogledih zelo prilagodili, so še vedno psi in na svet gledajo drugače kot mi. Lahko se ustrašijo stvari, ki se nam zdijo prijetne, na primer objemov in skupnega fotografiranja. Če bomo spoštovali njihove želje in jim zagotovili občutek varnosti, bomo dosti bolj varni tudi mi.Lep pozdrav,


Ena Kobentar,

Društvo za zaščito živali Ljubljana


 

 

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA