zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

December 2018
N P T S Č P S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Ko so sanje dovoljene
Sobota, 19 Marec 2011 17:10

Na običajno nedeljo v mesecu oktobru smo se prostovoljci Društva za zaščito živali Ljubljana odpravili na terensko delo. Pregledovali smo lokacije, kjer se nahajajo prostoživeče mačke, katere smo že odlovili za namen sterilizacije in kastracije ter vrnitve v okolje. S sestro nama je bila dodeljena lokacija v severnem delu Ljubljane, kjer prijetna gospa skrbi za večje število mačk, ki živijo v gozdu v bližini njene lope. Tam so večinoma že vse mačke sterilizirane oziroma kastrirane, razen enega mačjega samca, ki se nikakor ne pusti ujeti.

 

 

1
Okolje, kjer živijo prostoživeče mačke (foto: Nataša Lokar)

 

S sestro sva poskusili že vse trike, vendar je prebrisan samček ponovno pokazal vse svoje spretnosti in se tudi tokrat izmuznil. Počasi se je začelo temniti, zato sva se odločili, da zaključiva z nedeljskim odlovom. Tik preden sva se odpeljali, sem zagledala majhno, suho mačko, ki je tekla v najino smer. Počakala sem jo, da je prišla do mene. Bila je ena redkih prostoživečih mačk, ki se je brez kakršnih koli skrbi pustila prijeti popolnemu tujcu. V mojem naročju je predla in brez upiranja sem jo lahko zaprla v mačji boks. Takrat me je gospa opozorila, da je mačka že sterilizirana in naj jo spustim nazaj v gozd. Povedala mi je tudi, da je suha zato, ker jo ostali mački preganjajo in ji ne pustijo jesti.

 

 

2
Domovanje Dobre Vile (foto: Nataša Lokar)

 

Terensko delo je eno zahtevnejših opravil v društvu, saj si v neposrednem stiku z živalmi in njihovo usodo, ki velikokrat ni najlepša. Ni lahko spustiti mačka po sterilizaciji oziroma kastraciji nazaj v njegovo okolje. Vendar, dokler je njihovo število tako veliko (po statistiki blizu 7.000 prostoživečih mačk živi samo v Ljubljani), dokler so zavetišča polna in na drugi strani tako malo primernih posvojiteljev, druge izbire enostavno ni. Tolaži me dejstvo, da prostoživeče mačke večinoma niso navajene človeške bližine in jim stik z ljudmi predstavlja stres. Kadar pa mi pot prekriža prijazna mačka, ki kaže očitno potrebo po druženju s človekom, se mi ob vrnitvi take mačke v okolje  para srce.

 

Kje naj najdem primerne posvojitelje zanjo? V letu 2010 smo v Društvu za zaščito živali Ljubljana oddali 18 mačk. Če težko oddamo prijaznega, puhastega, tigrastega mladiča, kako bomo našli primernega posvojitelja za odraslo tigrasto prostoživečo mačko? Čeprav sem vedela, da so možnosti za posvojitev skoraj nične, sem jo slikala, jo poimenovala Dobra Vila in jo objavila na naši spletni strani. Dovolila sem si sanjati, da se bo našel nekdo, ki bo dobro premislil o posvojitvi prostoživeče mačke, ki do sedaj ni imela veliko stika z ljudmi. Želela sem si, da bi jo opazil nekdo, ki se bo za posvojitev odločil odgovorno in ne zgolj v želji, da muco reši iz slabih razmer.

 

 

3
Dobra Vila pred odhodom v nov dom (foto: Nataša Lokar)

 

Če bi bile kapacitete v pristojnem zavetišču ali pri začasnih rejnikih proste, bi Dobro Vilo namestili in ji dom iskali iz varnega okolja. Vendar je v tistem času dom iskalo ogromno živali, zato prostora zanjo ni bilo. Velikokrat sem mislila nanjo, še posebej v mrzlih zimskih dneh, kajti tam nekje zunaj je živela prijazna mačka, ki je hrepenela po toplem domu in človeški bližini.

 

V februarju naslednje leto sem prejela dolgo pričakovan klic. Na drugi strani je bila naša prostovoljka, ki je na društven telefon prejela klic primerne potencialne posvojiteljice za Dobro Vilo. Z njo sem opravila temeljit pogovor, kajti mačko raje pustim v njej poznanem okolju, kjer ji je v letu dni uspelo preživeti, kot pa da jo oddam neodgovornim ljudem. Pogovor je bil prijeten, imela sem dober občutek in dogovorili smo se za sestanek. Na sestanku sem občutila toplino posvojiteljice Petre in njene hčere, ki sta prišli po Dobro Vilo. Nikakor nisem mogla dojeti, da na tem svetu še obstajajo ljudje, ki imajo možnost in željo po posvojitvi prostoživeče mačke. Posvojiteljica se je zavedala, da posvojitev prostoživeče mačke ni enako, kot posvojitev mačjega mladiča. Kljub temu, da je mačka neverjetno prijazna, se je potrebno zavedati, da je muca eno leto živela na prostem, v gozdu in ima temu primerno oblikovan značaj. Po pregledu Dobre Vile na veterini, se je le ta z novo družno odpeljala v nov domov. Že naslednji dan mi je posvojiteljica sporočila, da se vsi počutijo dobro. Dobra Vila, ki ji je sedaj ime Mačica, pleza po Petri, rada se crklja v naročju njenih otrok in pusti se razvajati.

 

 

4
Crkljiva Dobra Vila preimenovana v Mačico (foto: Nataša Lokar)

 

Te dni sem jih tudi obiskala, kajti nisem mogla verjeti, da se je Mačica res tako hitro privadila na novo okolje in čisto novo življenje. Mačica v novem domu uživa in se na novo lagodje hitro privaja. Kadar želi biti sama, to tudi pokaže, kar pa njeni posvojitelji popolnoma razumejo. Sedaj ima za družbo tudi tri igrive otroke, s katerimi preživi  cel dan, če je le mogoče. Mačica je sedaj notranja muca, kar ji ustreza, saj ima očitno življenja zunaj dovolj za vedno.

 

 

5
Srečna Mačica v novem domu (foto: Nataša Lokar)

 

Želim si, da bi bilo več takih posvojiteljev. Posvojiteljev, ki so brez zadržkov in predsodkov, ki bi bili pripravljeni odpreti srce živalim brez doma. Le tako bi lahko s skupnimi močmi pomagali večjemu številu zapuščenih živali. Nam, ki si močno prizadevamo najti primeren dom ne samo za mačje mladiče, ampak tudi za odrasle mačke, pa bi bile sanje o takšnih posvojiteljih končno dovoljene.

 

Nataša Lokar

 

Preberite tudi:

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA