zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Lunina zgodba
Nedelja, 16 December 2012 15:03

Ali veste, da zgolj ena tretjina dohodninskih zavezancev namenja 0,5 odstotka dohodnine, ki se sicer steče v državni proračun, v dobrodelne namene? Na seznamu organizacij, ki so upravičene do tovrstnih donacij, smo tudi mi – Društvo za zaščito živali Ljubljana. Zbrana sredstva namenjamo tudi pomoči zapuščenim živalim. Na primer muci Luni.

 

Luna_dohodnina_plakat-web
Oblikovanje: Ana Gregorič (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Prostovoljci Društva za zaščito živali Ljubljana smo aktivni že štirinajsto leto. Naša temeljna dejavnost je informiranje, ozaveščanje in izobraževanje o odgovornem odnosu do živali. Kljub temu pogosto priskočimo na pomoč zavetiščem, ki ne zmorejo poskrbeti za vse zapuščene živali. Nekatere od njih namreč potrebujejo posebno oskrbo, ki si je zavetišča tako ali drugače ne morejo privoščiti. Ena od živali, za katero smo skrbeli kar tri leta, je muca Luna.

 

Nekega deževnega poletnega dne, julija 2009, se je gospa s svojim psom vračala z večernega sprehoda. Kuža se je na poti ustavil pri bližnjem sodu in ni želel naprej, dokler gospa ni pogledala v sod, poln deževnice. Na svoje presenečenje in grozo je v njem zagledala mlado mucko, ki se je komaj še držala na površju. Tako se je začela zgodba takrat sedem tednov stare Lune.

 

Premočena, prezebla in lačna mucka je pri dobri gospe dobila začasen dom. Pa ne samo to – kmalu je dobila tudi simpatično prijateljico enake starosti, s katero je lahko uganjala norčije. Žal pa se Lunina zgodba tu ne zaključi z: "In živela je srečno do konca svojih dni." Lunino skrbnico je namreč zaskrbelo, da ima alergijo na muco, in odločila se je, da ji družba dveh mačk ne ustreza več. Želela je, da Luna takoj zapusti svoj dom in družino.

 

 

luna_mladic
Komu mala Luna ne bo odveč? (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Žal se tisti pravi Lunin posvojitelj ni pojavil takoj in pri starosti sedmih mesecev je bila Luna znova sama. V začasno oskrbo jo je sprejela ena od naših članic, ki zanjo ni imela ne prostora, ne časa. Starejši mačji varovanci Lune v svoj dom niso dobro sprejeli in so jo od prvega dne vsi po vrsti, od največjega mačkonarja do zadnje mačkice, ustrahovali, tepli in preganjali. Brezskrbno mačje življenje in uživanje v dobri družbi je bilo le še preteklost. Prostovoljka se je zelo trudila, da bi Luni olajšala začasno bivanje v svojem domu, zato ji je namenila posebno sobo, kamor se je Luna lahko umaknila pred ostalimi mačjimi prebivalci. Obenem pa je bila živahna in družabna muca tam prepuščena sama sebi.

 

 

luna_raste
Luna je imela v posebni sobici mir, a je bila hkrati zelo osamljena. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Karakterno občutljiva Luna je razvila vedenjsko motnjo, ki se ji strokovno reče alopecija, pomeni pa pretirano čiščenje, ki lahko vodi v resne poškodbe dlake in kože. Kot da vse to ne bi bilo dovolj, se je pri muci pokazala še alergija na hrano. Lunina oskrba je bila vedno bolj zahtevna – tudi finančno. A mi smo vztrajali – ker smo vedeli, da smo njena edina možnost.

 

Veterinarski stroški so začeli naraščati, saj je bilo treba poleg že opravljene sterilizacije in čipiranja ter rednega cepljenja plačati več različnih testov, zdravil, dietnih poskusov, pregledov in tudi posegov pri veterinarju. Lunino stanje se medtem ni izboljševalo – še več, bilo je vedno huje. Zdravila, ki jih je prejemala, so ob daljši uporabi sprožala hude stranske učinke. Če bi zdravljenje opustili, bi bila muca polna krvavih ran.

 

 

luna_rep
Alopecija: Luninemu repku se je slabo godilo. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Po dveh letih vrtenja v začaranem krogu se je vsem dozdevalo, da z zdravili Lunino fizično zdravje obvladujemo v mejah normale, njeno psihično stanje pa je vse bolj šepalo. Izolacija ji je povzročala izjemen stres, strah pred drugimi mački je naraščal in muckina neprestana živčnost je počasi prehajala v apatijo. Primernega posvojitelja, ki bi imel dovolj časa in posluha za občutljivo Luno, ves čas ni in ni bilo. Muca pa je medtem vsak dan sporočala, da je vse, kar si želi, ogromno topline in pozornosti.

 

 

luna_sama
Vse, kar si želim, je razumevanje, ljubezen in toplina. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Januarja 2012 smo se odločili za nov korak. Luna je odšla v začasen dom k drugi članici društva, kjer jo je najprej doletela ribja dieta. Muci, takrat zaprti vase, prestrašeni in brez volje do igre, smo namreč želeli prizanesti z nadaljnjo terapijo z zdravili. Po skoraj dveh mesecih je novi skrbnici to uspelo in v želji, da bi bilo muckino psihofizično stanje čim bolj stabilno, je raziskovala še naprej. Kmalu sta se z Luno odpravili na prvo bioresonančno terapijo.
jjj

jjj
lll
luna_bioresonanca
Luna je med bioresonanco s sebe odvrgla breme, ki ji ga je naložilo življenje. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)
lll
jjj

jjj
Muca Luna je na prvih dveh seansah bioresonance izjemno uživala in se popolnoma sprostila. Učinki terapije so se kmalu pokazali tudi doma. Luna ni bila več neprestano v krču in na preži, začela se je igrati, postopoma tudi komunicirati z drugimi živalmi, predvsem z dihurčki, čez nekaj časa pa tudi z drugimi prijaznimi mački in psi, ki so kdaj prišli na obisk. O ja, Luna je počasi odkrivala nov svet in ni minilo veliko časa, preden je poskrbela za redno dnevno dozo norenja po stanovanju in odkrivanja vedno novih stvari. Nova skrbnica jo je postopoma učila raznih trikcev, ji skrivala priboljške, da je bila muca Luna čim več časa aktivna, in ji pokazala svet interaktivnih igrač.
jjj
jjj
lll
luna_z_dihurcki
Luna s simpatičnima sostanovalkama. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

luna_igra
Moja boš, moja! (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Alopecija je skoraj izginila, zato se je nova skrbnica podala v preskušanje različnih vrst visoko kakovostne hrane za muce, dokler ni odkrila dveh vrst briketov, ki so Luni ustrezali.

 

Lunin oglas, da išče ljubeč dom in odgovornega skrbnika, je bil vedno bolj zanimiv. Luna, ki je vse bolj ponosno razkazovala svoje mačje čare, je prirasla k srcu punci, ki je sicer obiskovala našo članico z namenom, da sčasoma posvoji enega od dihurčkov v začasni oskrbi. In zgodilo se je. Luna je jeseni 2012 odpotovala v nov dom. Čisto pravi, topel, ljubeč, skrben, varen dom.

 

 

luna_posvojiteljica
Luna v objemu topline. Končno doma. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Selitev je bila za mucko stresna in po menjavi doma sta največ posledic zaradi muckinega pretiranega čiščenja utrpela njen trebušček in rep. A stanje se hitro izboljšuje. Luna je namreč zelo zaposlena, saj njeno družbo vztrajno iščejo trije dihurčki in dva psa ter veliko ljudi, ki jo imajo nadvse radi. Njena nova skrbnica se še dodatno poglablja v ponudbo mačje hrane in odkrila je novi dve vrsti briketov, ki jih Luna dobro sprejema, povrh vsega pa še tri tipe priboljškov.

 

Luna se od časa do časa še vedno odpelje na terapijo z bioresonanco, da je med prilagajanjem novemu okolju čim bolj neobremenjena. Pravzaprav je že prava šefica v hiši in nasploh zelo uživa. Zdravila, s katerimi smo v začetku lajšali njene težave, pa so ji danes španska vas. Luna ima končno vse in še več, kar bi privoščili čisto vsaki domači živali.

 

 

Če le zmoremo, pomagamo

Ko smo pregledovali Lunino mapo, smo ugotovili, da je bilo zgolj stroškov njene veterinarske oskrbe več kot 1500 evrov. Zahvala za to, da smo Luni omogočili življenje, ki si ga zasluži, gre prav vam, ki nam z različnimi donacijami in Nakupi iz srca omogočate, da vlagamo v boljši jutri živali.Hvala za zaupanje in podporo

Vsako leto nas razveseli novica, da imamo vedno več podpornikov, ki prepoznavajo naš trudi in nas podpirajo na način, ki ga omogoča država. Hvala vam za podporo, ki vas nič ne stane: z namenitvijo 0,5 odstotka dohodnine v dobrodelne namene.Kako?

Dohodninski obrazec, ki ga dobite na spletu ali davčnem uradu, izpolnite, podpišete in pošljete na davčno upravo. Natančnejša navodila, vključno z dohodninskim obrazcem, dobite TU.

 

 

Še vedno velja: Hvala, ker vam ni vseeno!

 

Nuša Miklavec, Petra Mohar

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA