zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Primeri prijav mučenja

 

*PRIMER: Zanemarjanje medvedov v ujetništvu Mostah pri Žirovnici

 

Na dežurni telefon smo prejeli prijavo o zanemarjanju dveh medvedov pri znani gostilni v Mostah pri Žirovnici. Samec naj bi bil star 9, samica pa 7 let. Oba naj bi bila najdena kot mladiča in do sedaj naj bi zanju skrbeli dobro. Iz neznanih razlogov naj bi se situacija spremenila in medveda sta zdaj v slabem stanju. Klicatelj je situacijo že prijavil VURS-u, vendar naj bi ga zavrnili, da to ni njihova pristojnost. Situacijo smo preverili tudi sami in opažanja posredovali VURS-u. VURS je opravil pregled in z nepravilnostmi seznanil tudi Inšpektorat za okolje in prostor. Stanja po opravljenem veterinarskem pregledu še nismo preverili.


Kronologija ključnih dogodkov in izdanih dokumentov


*PRIMER: Namerna opustitev nudenja veterinarske oskrbe starejšega psa


Društvo za zaščito živali Ljubljana je kontaktirala gospa ***** in javila, da je pes pasme nemški ovčar privezan na verigi krajši od 3h metrov, da biva poleg podrte lope, lopa je postavljena na zemlji, pes leži na mokrem.Pes naj bi bil star 12 let,lastnik naj ga ne bi vozil na sprehode, pes naj bi ves čas ležial zunaj na tleh. V času klica naj bi pes ležal v blatu oziroma luži. Lastnik pa naj bi bil opozorjen, da pes vleče noge za seboj ter da mora psa peljati k veterinarju. Ker tega ni storil, je bila poklicana policija in veterinarska inšpekcija, pes je bil zaradi kritičnega stanja takoj evtanaziran, vendar lastnik kazni ni nikoli dobil, saj so nam na Veterinarski upravi RS (VURS) zagotovili, da imajo preveč dela, da bi se s takimi stvarmi ukvarjali.


Kronologija ključnih dogodkov in izdanih dokumentov

 

* PRIMER: Sum o zanemarjanju in slabem ravnanju s psom in o zastrupljanju mačk

Na telefon Društva za zaščito živali Ljubljana smo prejeli klic zaradi domnevnega slabega ravnanja s psom in domnevnega zastrupljanja prostoživečih mačk. Prijavljena lastnica naj bi imela starejšega psa, podobnega pasmi pudelj, zaprtega v hiši in privezanega na radiator. Poleg tega naj bi zastrupljala prostoživeče mačke in s tem tudi grozila svojim sosedom oziroma njihovim mačkam. Ena od naših članic je stanje želela preveriti, vendar lastnice ni bilo doma, zato smo ji pustili sporočilo, da naj nas pokliče. Ko nas je poklicala, smo se želeli dogovoriti za obisk, da preverimo ali s psom res slabo ravna in se pogovoriti o domnevnem zastrupljanju mačk, vendar nas je dan kasneje kontaktirala njena odvetniška pisarna, nas nevljudno odslovila in odpovedala sestanek. Primer smo prijavili na VURS, kjer niso ugotovili nobenih nepravilnosti.


Kronologija ključnih dogodkov in izdanih dokumentov


* PRIMER: Namerna zapustitev in opustitev oskrbe breje psice


Psička po imenu Lili je bila zapuščena pri hiši, iz katere se je lastnik izselil. Psica je živela v pesjaku brez ute ali kakršnegakoli kritja, v pesjaku polnem iztrebkov, brez sveže vode in hrane. Občasno so jo hranili sosedje. Za dotični primer odgovorni veterinarski inšpektor, Miroslav Švrljuga, dr.vet.med., nam je želel (ob podpori svojih nadrejenih) dopovedati, da če nam je toliko do psice, da naj jo odpeljemo sami (ker je lastnik več noče), nato pa nam še povedal, da mora delati v dobro stranke (torej osumljenega kaznivega dejanja mučenja živali). Psica je kmalu po začetku postopka izginila, kaj se je z njo zgodilo ne bomo očitno nikoli izvedeli.


Kronologija ključnih dogodkov in izdanih dokumentov

 

* PRIMER: Grožnja o namernem uboju brejih mačk s strani njihovega skrbnika


Skrbnik dveh brejih mačk je želel, da Društvo za zaščito živali Ljubljana prevzame njihovo oskrbo, saj je naraščajoče število lastniških mačk postalo zanj in za njegovo družino prevelik problem. Ker je šlo za lastniške mačke, smo mu razložili zakonski vidik odgovornega lastništva živali in ponudili pomoč pri oglaševanju in oddajanju živali, v kolikor bo poskrbel za mladiče do oddaje v nov dom, ter za sterilizacijo obeh mačk, da se zgodba v prihodnosti ne bo ponovila. Skrbnik mačk se s ponujeno pomočjo ni strinjal, saj ni želel prevzeti odgovornosti za svoje mačke in tudi s sterilizacijo se ni nameraval ukvarjati, temveč je zagrozil, da v kolikor brejih mačk ne vzamemo v oskrbo, jih bo dal ubiti - ubila naj bi jih njegova mama z utopitvijo ali pa bi jih sam vrgel iz avtomobila. Poslali smo pisno prijavo na VURS, od katerega nismo prejeli odgovora o zaključku postopka.

 

Kronologija ključnih dogodkov in izdanih dokumentov

 

*PRIMER: Sum ogrožanja življenja živali

Na Društvo za zaščito živali Ljubljana smo že nekajkrat dobili obvestilo o domnevno nelegalni reji psov, ki se jih domnevno uporablja za pasje boje, zato smo situacijo preverili na terenu. Pri ogledu smo ugotovili, da ima neznana oseba, ki v času preverjanja prijave ni bila prisotna na lokaciji, postavljeno večje število boksov in v njih in izven njih več kot deset psov, pretežno tipa bull. Ena od psic je imela v času našega ogleda tudi leglo. Dva psa privezana na verigah izven boksov, ki smo si ju lahko natančneje ogledali, sta imela po glavi in prsih brazgotine, po naših izkušnjah tipične za spopade med psi. Osebe, ki so lastnika dotičnih psov prijavili na Društvo za zaščito živali Ljubljana, naj bi že večkrat slišale pretepe, zavijanje ter cviljenje živali. Za treniranje psov naj bi se uporabljale poleg šibkejših psov tudi mačke. Društvo za zaščito živali Ljubljana je zato zaradi suma ogrožanja življenja omenjenih živali podalo prijavo na VURS in prosilo za ukrepanje v skladu z Zakonom o zaščiti živali. Od VURS-a smo dobili odgovor, da ob opravljenem pregledu na navedenem naslovu niso našli nobenih kršitev.

 

Kronologija ključnih dogodkov in izdanih dokumentov

 

* PRIMER: Sum ogrožanja življenja lastniških mačk

Na telefon Društva za zaščito živali Ljubljana smo prejeli klic za pomoč pri oddaji dveh lastniških mačk. Odprli smo kartoteko in slike objavili na spletni strani društva, kasneje pa smo preko elektronske pošte od gospe dobili obvestilo, da bodo živali, ki jih društvo ni uspelo oddati, »odstranili« po svoje. Grožnjo nam je lastnica ponovila tudi preko telefonske komunikacije. Razloženo ji je bilo, da je tako »odstranjevanje« živali nezakonito. V tistem trenutku je pogovor prekinila in od takrat naprej se ni več oglašala na navedeno številko. Prijavo smo posredovali na VURS, ki pa je le-to obravnaval površno ter brez interesa in še danes ne vemo ali sta mački živi ali ne.

Kronologija ključnih dogodkov in izdanih dokumentov

 

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA