zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

December 2018
N P T S Č P S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Sprehod s prijatelji
Sreda, 27 Julij 2016 18:10

Verjetno se vsak lastnik psa dobro zaveda, da so sprehodi za pse zelo pomembni. Vendar gibanje še zdaleč ni vse, kar pes na sprehodu potrebuje. Lepo vabljeni, da se nam s svojim psom pridružite na Sprehodu s prijatelji – sprehodu, ki je namenjen prav vašemu psu.

 

slika_sprehod_1
Sprehodi so namenjeni druženju psov. (Vir: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

Kaj je Sprehod s prijatelji?


Psi so družabna bitja, ki za dobro počutje in zdrav razvoj poleg človeške družbe nujno potrebujejo tudi pasjo. Pasja družba je zanje tako pomembna, kot hrana, voda in počitek. Čeprav ima tudi igra z drugimi psi svoje mesto v pasjem življenju, je še pomembneje, da se psi naučijo mirnega druženja drug z drugim. Na Sprehodu s prijatelji psi zato skupaj hodijo, vohajo, opazujejo in nabirajo pozitivne informacije o svetu. Učijo se dobrih navad kot je umirjena hoja na povodcu, mirno opazovanje okolice, komunikacije, vljudnega vedenja in pravil obnašanja do drugih psov, ljudi in predmetov. Predvsem pa s takimi sprehodi zadovoljujejo svojo osnovno potrebo po druženju s predstavniki svoje vrste.

 

Kako potekajo sprehodi?

 

Sprehod s prijatelji je vedno načrtovana in nadzorovana oblika druženja psov v umirjenem vzdušju. Poteka pod vodstvom ene naših kinologinj, ki med sprehodom skrbi za to, da se psi dobro počutijo, da sprehod zanje ni prenaporen in da bo izkušnja zanje pozitivna.
Psi na sprehodu lahko raziskujejo, vohajo, opazujejo okolico ... brez našega poseganja v njihove odločitve. Na sprehodu torej ne delamo vaj poslušnosti in psu ne dajemo ukazov. Glavno pravilo sprehoda je, da psi ne nadlegujejo drug drugega. Zato vedno hodijo na razdalji, ki jim je udobna in na kateri se dobro počutijo. Le tako lahko sprehod poteka sproščeno in je psu prepuščena odločitev, kaj bo raziskal, čemu bo namenil pozornost in kaj se bo naučil.

 

Dobimo se na vnaprej dogovorjeni lokaciji, nato se skupaj odpravimo na sprehod. Med sprehodom si najmanj enkrat vzamemo nekaj minut, da se psi umirijo in opazujejo svojo okolico. Sprehodi skupaj z umirjanjem trajajo okvirno 30-60 minut. Hitrost, tempo in dolžino sprehoda vedno prilagajamo psom.

 

Komu so sprehodi namenjeni?


Sprehodi so namenjeni vsem psom, ne glede na starost, velikost ali predhodne izkušnje. Za starejše pse, pse, ki težje hodijo in za mladiče sprehod nekoliko skrajšamo oziroma ga prilagodimo njihovim zmožnostim. Če vaš pes ne mara neposrednega stika z drugimi psi, je sprehod odlična priložnost, da se nauči, da je družba drugih psov lahko tudi prijetna. Skratka – na sprehod lahko pride prav vsak pes. Vseeno pa moramo na tem mestu poudariti, da je sprehod namenjen socializaciji, druženju, umirjanju in pridobivanju pozitivnih izkušenj. Čeprav se pri tem lahko odpravijo tudi nekatere vedenjske težave, to ni primarni namen sprehoda.

 

Priporočljiva oprema


Na sprehodu morajo biti vsi psi obvezno na povodcu. Povodec naj bo čim daljši, vsaj 2,5 m, da psu omogoča nemoteno gibanje in telesno komunikacijo.

 

Priporočamo, da v izogib poškodbam in nehotenemu pridobivanju neprijetnih izkušenj namesto ovratnice uporabljate oprsnico. En sam poteg na ovratnici lahko namreč povzroči hude poškodbe na pasjem telesu. Več o tem lahko preberete na povezavi (v angleščini): Did you ever stop to think about what happens under the collar?

 

Prijave

 

Vse, ki bi se želeli pridružiti Sprehodom s prijatelji, bomo vsak teden sproti obveščali o terminih sprehajanja. Vsak teden razpišemo vsaj 2 termina, vi pa se prijavite na sprehod, če se ga boste lahko udeležili. O lokacijah sprehoda vas bomo prav tako obveščali sproti.

 

Več informacij in prijava

 

Zanimivo branje:


Sprehod naj bo za psa prijeten
Kako psi uporabljajo čutila
Oprsnica in ovratnicaNekaj utrinkov z dosedanjih sprehodov najdete v našem Facebook albumu.

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA