zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Za tiste, ki prostoživečih mačk ne marate
Ljudje, ki hranijo prostoživeče mačke, ne počnejo ničesar protizakonitega. Vaša pravica je, da teh živali ne marate, ne pa tudi, da jim skušate škodovati. Pravica ljubiteljev živali pa je, da jim skušamo pomagati. Če prostoživečih mačk ne bi nihče preganjal, bi bile bolj zaupljive, zato bi jim tisti, ki nam ni vseeno, lažje in hitreje našli nov dom. Grobo preganjanje katerekoli živali je protizakonito dejanje, ki se kaznuje v skladu z Zakonom o zaščiti živali in Kazenskim zakonikom RS.

prostozivece_macke_030
Pustite jih pri miru, če jih že ne marate. (Foto: Petra Mohar)


V zvezi s prostoživečimi mačkami je kar nekaj predsodkov, eden najbolj pogostih pa je tisti o boleznih. Iz vedenja in besed mnogih ljudi, ki nas kličejo, bi lahko sklepali, da neke neimenovane in grozljive bolezni prežijo na vsakega, ki se samo dotakne neznane mačke. V resnici ni tako. Od mačk lahko dobimo le nekaj bolezni, pa še te so izredno redke.

 

Stekline pri mačkah v našem društvu še nismo imeli, ker je tudi sicer v mestnem okolju zelo redka. V Sloveniji tudi sicer pri mačkah ne beležimo obolelosti za steklino (podatki VURS za leto 2004).

 

Mikrosporija je kožna bolezen, ki se pokaže kot nesrbeči rdeči okrogli madeži na koži. Pri živalih jo praviloma spoznamo po nesrbečih rdečih okroglih področjih brez dlake, zgodi se pa tudi, da žival ravno oboleva in znakov še ni razvila. Mikrosporije se lahko nalezemo od vseh živali in tudi mi jo lahko prenesemo na živali in druge ljudi. Če obolelost opazimo dovolj zgodaj (majhno število izpuščajev), se mikrosporijo zdravi lokalno, brez tablet, le z mazanjem prizadetega mesta. Nekoliko bolj pozorne morajo biti le nosečnice. Če se dotikamo obolele mačke, ne bomo nujno zboleli. Zadostuje, da temeljito operemo in razkužimo roke, oblačila in površine, ki so bile v stiku z obolelo mačko.


Toksoplazmozo povzroča krvni zajedalec, ki se ga lahko nalezemo z uživanjem mesa, ob bivanju z domačo mačko ali kako drugače. V vsakem primeru moramo povzročitelja v telo vnesti, čemur se z doslednim umivanjem rok lahko izognemo. Nevaren je le v primeru, da obolimo med nosečnostjo. Okužba se kaže kot rahel prehlad. Ko toksoplazmozo enkrat prebolimo, ni več nevarna.

 

Po naših izkušnjah so to najpogostejše bolezni, ki jih lahko dobimo od prostoživečih mačk. Ob pravilnih higienskih ukrepih smo pred okužbo povsem varni - v društvu ne beležimo niti ene okužbe med prostovoljci, ki se delajo s prostoživečimi mačkami. Za podrobnejše informacije o omenjenih boleznih pa se obrnite na svojega zdravnika.

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA