zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Zakaj sterilizirati oz. kastrirati?

Preden preidemo k tematiki sterilizacije oz. kastracije mačk, je pomembno, da opišemo njihov spolni ciklus. Mačke so sezonsko poliestrične živali, torej imajo v določenem obdobju več zaporednih spolnih ciklusov.

 

Slika_1
Mačke imajo odlično reprodukcijsko sposobnost, kar pomeni, da lahko ima mačja samica v enem letu tudi od dvanajst do osemnajst mačjih mladičev, ki so dobre štiri mesece po kotitvi že spolno zreli. (Foto: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

Spolni ciklus mačk je pod velikim vplivom svetlobe in posledično delovanjem hormona melatonina, ki ga izloča češarika. Če so mačke izpostavljene dnevni svetlobi dalj časa (okoli 14 ur dnevno), se gonitev lahko pojavlja v 4- do 30-dnevnih intervalih, če vmes ne pride do ovulacije. Pri mačkah je ovulacija sprožena s paritvijo, pri nekaterih pa se lahko sproži spontano.

 

Kdaj bo mačka spolno dozorela, je odvisno predvsem od telesne teže, v manjši meri pa tudi od pasme. Ko mačka doseže težo 2,5–3 kg, kar v povprečju predstavlja 80 % odrasle telesne teže, se običajno pojavi prva gonitev. To je približno med šestim in devetim mesecem starosti, lahko pa ŽE PRI ŠTIRIH MESECIH. Kratkodlake mačke običajno spolno dozorijo hitreje kot dolgodlake. Zanimivo je tudi, da statistično prostoživeče mačke prej spolno dozorijo kot tiste, ki jih imamo kot ljubljenčke.

 

Slika_2
Prva gonitev se pri mački pojavi ko ta doseže 80% odrasle telesne teže. (Foto: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

Reprodukcijski ciklus mačk delimo na štiri faze:


• PROESTRUS: je kratek (traja 12 do 48 ur) in ga je težko prepoznati oz. ločiti od estrusa. Mačke se že oglašajo, paritve pa ne dovolijo.
• ESTRUS OZ. POJANJE: samice so zelo glasne, se drgnejo ob predmete in valjajo po tleh, imajo manjši apetit. Samica samcu pusti zaskok večkrat na dan in s spolnim aktom se sproži ovulacija.
• INTERESTRUS: gre za obdobje med enim estrusom in naslednjim pri mačkah, ki niso ovulirale. Mačke v tem obdobju ne kažejo znakov gonitve, obdobje pa traja od 8 do 15 dni.
• ANESTRUS: je obdobje, ko hormoni mirujejo, njihove koncentracije pa so na osnovnih vrednostih. Mačke v anestrusu navzven ne moremo ločiti od tistih, ki so sterilizirane. Anestrus se pojavlja, ko je dnevno svetlobe malo, to je od pozne jeseni do konca decembra.

 

Brejost pri mačkah traja od 56 do 62 dni. Mačka se po kotitvi goni že v osmih do desetih tednih, če mladiče izgubi, pa že po dveh do treh tednih. Mačke dosežejo višek reproduktivne sposobnosti med drugim in osmim letom starosti. Oploditvena sposobnost začne po desetem letu padati, ciklusi so redkejši in legla manjša. Kljub temu pa se mačke lahko zabrejijo tudi pri dvajsetih letih starosti.

 

 

Slika_3
Brejost pri mačkah traja od 56 do 62 dni. (Foto: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

Glede na zgoraj opisano kaj kmalu pridemo do ugotovitve, da imajo mačke odlično reprodukcijsko sposobnost in da ima ena sama mačja samica v enem letu lahko tudi dvanajst do osemnajst potomcev, ki so dobre štiri mesece po kotitvi lahko že spolno zreli in nadaljujejo začarani krog. Na tem mestu dobita sterilizacija in kastracija velik pomen.

 

Slika_4
Sterilizacija in kastracija sta odločilnega pomena pri zmanjševanju števila nezaželenih mačk. (Foto: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

Zaradi prevelikega števila mačk je ne samo v Sloveniji, temveč po vsem svetu vsako leto zavrženih ogromno mačk. Mnoge med njimi končajo na grozljiv način (nesreče v prometu, zastrupitve, evtanazije zaradi prenapolnjenih zavetišč ipd.) in trpijo hude muke. S precej preprostim in rutinskim posegom, kot sta sterilizacija in kastracija, lahko prekinemo začarani krog in na ta način prihranimo veliko mačjih življenj in nepotrebno trpljenje.

 

Slika_5
Zaradi prevelikega števila skotenih mačk letno na cesti pristane ogromno mačk. (Foto: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

Sterilizacija in kastracija sta operacijska posega, ki ju opravljamo veterinarji in na ta način preprečimo razmnoževanje živali. Pri sterilizaciji samici odstranimo jajčnike (ovariektomija) ali jajčnike in maternico (ovariohisterektomija). Pri kastraciji pa samcu odstranimo testisa. Sterilizirane mačke imajo precej manjšo možnost, da bi zbolele za rakom na seskih (še posebej, če so sterilizirane pred spolno zrelostjo), v popolnosti pa se s sterilizacijo izognemo raku na jajčnikih ali maternici in vnetju rodil, ki je lahko življenjsko nevarno. S kastracijo se izognemo pojavu raka na testisih in precej zmanjšamo možnost pojava raka na prostati. Kastrirani samci običajno ne markirajo svojega ozemlja in se ne potepajo, zato imajo veliko manj možnosti, da bi se poškodovali oz. poginili (prometne nesreče ipd.). Tako samce kot samice s kastracijo oz. sterilizacijo v veliki meri zaščitimo pred okužbo z mačjim aidsom in levkozo. Obe bolezni sta neozdravljivi in za mačke usodni. Prenašata se predvsem med pretepi in parjenjem.

 

 

Slika_6
Kastrirani mački se manj potepajo. (Foto: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

 

Spodnje meje, kdaj se lahko mačke sterilizira oz. kastrira, ni. Vsekakor je priporočljivo poseg opraviti pred spolno zrelostjo, to je nekje pri štirih do šestih mesecih starosti. Pri prostoživečih mačkah posege opravljamo tudi prej, saj te živali nimajo skrbnih lastnikov, ki bi jih na operacijo pripeljali ob optimalnem času. Živali morajo biti pred posegom tešče, zato jim hrano umaknemo 8–12 ur (mladičem 4–6 ur) pred posegom, vodo pa dve uri prej. Živali po operaciji hitro okrevajo in so v domačo oskrbo odpuščene že isti dan. Zagotoviti jim moramo topel in miren prostor, da prvih nekaj dni preprečimo njihovo tekanje, skakanje ter lizanje rane in s tem morebitno infekcijo. Rano vsak dan skrbno pregledamo in preverimo, ali se pravilno celi (rana ne sme biti pordela ali otečena, šivi pa ne poškodovani). Samičkam se načeloma sedem do deset dni po posegu odstranijo šivi in s tem je sterilizacija popolnoma zaključena.

 

 

Slika_7
Živali po posegu hitro okrevajo in so v domačo oskrbo odpuščene že isti dan. Poskrbeti moramo, da si mačke rane ne ližejo, saj s tem preprečimo morebitno infekcijo. (Foto: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

O sterilizaciji in kastraciji kroži kar nekaj ˝mitov˝ oz. zmotnih prepričanj. Omenila bom samo najpogostejše:

 

Mačke se po sterilizaciji oz. kastraciji zredijo.
Priporočljivo je, da mačke po posegu hranimo s hrano, namenjeno steriliziranim oz. kastriranim mačkam. Le-ta je kalorično prilagojena, saj se mačji metabolizem po posegu rahlo upočasni. Ob količinsko uravnani, kakovostni prehrani in zadostnem gibanju se vaša mačka ne bo zredila.


Mačke po sterilizaciji oz. kastraciji ne lovijo več miši.
Sterilizacija in kastracija nimata nikakršnega vpliva na lovski nagon mačk.


Samica mora imeti vsaj enkrat mladiče.
To je že davno preživeti mit. Za zdravje mačke je statistično najvarneje, če se sterilizacija opravi pred spolno zrelostjo.


Mačke po sterilizaciji oz. kastraciji postanejo lene.
Po sterilizaciji oz. kastraciji se vsekakor zmanjša želja po teritorialnem vedenju in potepanju. To pa ne pomeni, da bo vaša mačka postala lena. Ostala bo enako energična in igriva.


Sterilizacija in kastracija sta prevelik strošek.
Gre za enkraten strošek in je minimalen v primerjavi s stroški, ki se pojavijo zaradi morebitnih pretepov in poškodb ter hrane in vzreje mladičev.

 

 

 

 

NUŠA SCHUMET, dr. vet. med.

 

 

 

Preberite več:

Sterilizacija in kastracija

MKO: Sterilizirajte in kastrirajte svoje mačke 

Video: Sterilizacija mačk

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA