zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Prostovoljska pomoč
Zelo veseli smo vsakogar, ki je pripravljen del svojega prostega časa nameniti delovanju društva. Če bi želeli tudi sami pisati lepše zgodbe za živali, se nam lahko pridružite kot aktivni član. Za aktivno prostovoljsko delo v društvu je včlanitev obvezna. Na ta način namreč zagotovimo, da se vsak aktiven prostovoljec zaveda pravil društva, se zaveže delovanju v skladu z društvenimi smernicami in tako prispeva k našim prizadevanjem za dobrobit živali.

 

Če ne želite ali ne morete biti aktivni član Društva za zaščito živali Ljubljana, pa bi nam vseeno želeli pomagati, lahko postanete naš podpornik. Preberite več...

 

Ne spreglej: vsi člani društva lahko koristijo številne ugodnosti!

 

 
Kaj sploh je prostovoljsko delo?

Prostovoljsko delo je delo, ki ga posameznik po svoji svobodni volji in brez pričakovanja plačila ali neposrednih ali posrednih materialnih koristi zase opravlja v dobro drugih ali v splošno korist. Tako opredeljuje prostovoljsko delo
Zakon o prostovoljstvu. Naše društvo pri svojem delu upošteva določila Zakona, več splošnih informacij o pomenu prostovoljstva pa najdete tukaj.

Kje se lahko včlanim?

 
Včlanite se s podpisom PRISTOPNE IZJAVE.
Pomembno: Na tej povezavi najdete tudi opis aktivnega in podpornega članstva ter višino letne članarine!


Ne spreglej: Za aktivne člane in podpornike dvakrat letno (spomladi in jeseni) organiziramo brezplačno uvodno usposabljanje oziroma izobraževanje, po katerem se novi člani lahko pričnejo aktivno vključevati v različne akcije in dejavnosti društva. Na izobraževanju se pogovarjamo o zakonodaji s področja zaščite živali, o problematiki divjih živali v ujetništvu, dotaknemo se problema prostoživečih mačk in obravnavamo druge zanimive vsebine.

 


KAJ PRAVZAPRAV POČNEMO V DZZŽ LJUBLJANA?

 

Izobražujemo najmlajše


Svoje poslanstvo uresničujemo skozi informiranje, izobraževanje in vzgojo na področju zaščite živali. Verjamemo, da se začne pri najmlajših. Vsako leto obiščemo več osnovnih šol, kjer organiziramo delavnice za otroke prve in druge triade. O čem se pogovarjamo, lahko preberete na spodnjih povezavah:

 


Predavamo tudi drugje


Predavanja organiziramo tudi v knjižnicah, mladinskih centrih in sorodnih ustanovah, obiskali smo tudi Kralje ulice.


 

Osveščamo tudi na stojnicah


Poslanstvu društva sledimo tudi z organizacijo dogodkov in s sodelovanjem na različnih prireditvah, kjer smo prisotni z društveno informativno-izobraževalno stojnico, založeno tudi z izdelki iz spletne trgovine Nakupi iz srca:

 

O nepotrebnosti testiranja na živalih opozarjamo ob dnevu laboratorijskih živali. Nanje se spomnimo tudi za valentinovo, organiziramo božično stojnico itd. Stojnico organiziramo tudi na povabilo drugih organizacij (Čarobni dan, Pasji festival, praznovanje 10. obletnice Zavetišča Ljubljana ipd.).

 

Osveščamo na internetu in v medijih

 
Na naši spletni strani najdete veliko zanimivih in uporabnih vsebin s področja zaščite živali, ki so jih pripravili naši prostovoljci.
Nas glas se širi tudi s pomočjo medijev, leta 2012 so naš oglas predvajali na RTV SLO. Svoj kotiček imamo tudi v reviji Moj planet.
S kratkim filmčkom Žival ni darilo opozarjamo na to, da mora biti odločitev za nakup živali odgovorna in da živali niso primerno darilo v prazničnih dneh.

 

Organiziramo akcije, natečaje in dogodke


Ena naših najodmevnejših akcij je gotovo Petarde? Ne, hvala!.


Že od leta 2008 dvakrat letno, junija in oktobra, organiziramo akcijo zbiranja papirja »Pomagajmo naravi in osrečimo živali«. Izvajamo jo, ker verjamemo v ozaveščanje in nujnost ohranjanja naravne dediščine, hkrati pa je cilj vsake akcije zbrati toliko kilogramov odpadnega papirja, da zbrana količina po finančni vrednosti ustreza cilju, kateremu posvetimo vsako akcijo. Na zaključni dan akcije smo veseli vseh, ki pridno zbirajo papir, njihovih kosmatih in repatih prijateljev ter prostovoljcev, ki si ta dan v letu rezervirajo za to, da nam pomagajo pri prenašanju neskončnih količin papirja ter se poveselijo z nami. Preberite, zakaj smo prostovoljci tako navdušeni nad zbiranjem papirja. Zbirajte star papir in naredite nekaj dobrega za živali! 

 

Nekateri pretekli dogodki:

 • Howl @ the Moon: dobrodelen dogodek, ki ga društvo organizira v sodelovanju z ekipo borilnih veščin DBMA Slovenia
 • DOBRodelen ŽUR se pozna (2010, 2011, 2012): plesni dobrodelen spektakel za živali iz Zavetišča Horjul
 • "Ti, žival – ti, človek": vseslovenska razstava o človekovem odnosu do živali (Narodna in univerzitetna knjižnica, 2011)
 • Fotografski natečaj: Živali so del urbanega okolja 
 •  

  Prizadevamo si za boljšo pravno zaščito živali


  Sodelujemo pri (pre)oblikovanju zakonodaje, dopolnjujemo strategije in se aktivno udeležujemo na sejah s področja zaščite živali.


  Leta 2011 je društvo pridobilo status opazovalca v skupini za odpravo testiranj na živalih ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), ki je leta 2013 dosegla prepoved prodaje in uvoza kozmetičnih izdelkov, testiranih na živalih, v EU:

   

  Pomagamo tudi na področju divjih živali - svojo predstavnico imamo v delovni skupini za načrtovanje upravljanja z velikimi zvermi.
  Podprli smo DOPPS v boju proti uvrstitvi zavarovanih vrst ptic na seznam lovne divjadi.
  Probleme mučenja in zanemarjanja živali rešujemo v sodelovanju s pristojnimi inšpekcijami.

   

  Sodelujemo z zavetišči za zapuščene živali


  Nekaj prostovoljk društva ima sklenjeno pogodbo z zavetišči Ljubljana, Horjul in Meli za odlov prostoživečih mačk za namen sterilizacije/kastracije in vrnitve v naravo ali oddajo v nov dom. Zavetiščem pogosto priskočimo na pomoč tudi takrat, ko si ta zaradi pomanjkanja prostora, časa, osebja in finančnih sredstev ne morejo privoščiti zahtevnejšega zdravljenja in/ali socializacije določene živali. Že poznate Lunino zgodbo? Kaj pa Fogijevo in Zofkino?

   

  Nekateri naši prostovoljci so vključeni tudi v program sprehajanja psov v Zavetišču Ljubljana.

   

   

  Preberite tudi: Delo za dobrobit živali je delo z ljudmi


  P4240486
  Izobraževanje je nadvse pomembno. (Foto: arhiv DZZZ LJ)
  2SDC10167
  Prostovoljke na društveni stojnici ob svetovnem dnevu živali v laboratorijih. (Foto: arhiv DZZZ LJ)
  429_vesna_klancar
  Navdušeni prostovoljci na tradicionalni društveni akciji zbiranja papirja "Pomagajmo naravi in osrečimo živali". (Foto: arhiv DZZZ LJ)
  3ne_obracajte_se_stran
  Terensko delo. (Foto: arhiv DZZZ LJ)

   

   

   

  Vabimo vas tudi k ogledu kratkega predstavitvenega filma o prostovoljstvu: "Naj spregovorijo nevladne organizacije: Prostovoljstvo". Avtor Studio 12 je med drugim tudi zapisal: "Motivi, zakaj nekdo postane prostovoljec, so zelo različni, vsekakor pa prostovoljno delo prostovoljcu tudi podarja. Od pozitivnih čustev, občutka koristnosti, novih znanj in kompetenc, poznanstev ... do prijetno preživetega prostega časa." Film si oglejte TUKAJ.

   
  SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

  4% od nakupa za DZZŽ LJ

  Zoohit_logo
        

  Kontakt

  DZZŽ LJ
  p.p. 4733
  1001 Ljubljana

  041 751 722

  info@dzzz.si
  TRR: 05100 8010655733

  bull

   

  

  DOHODNINA