Vse več ljudi se zaveda odgovornosti, ki jo vsi nosimo do živali in svojega okolja, vendar je pred nami še vedno dolga pot. Kroži tudi veliko mitov in nasprotujočih si informacij o tem, kaj sploh je dobro za živali. Odgovor je hkrati preprost in kompleksen: če želimo živalim dobro, ji moramo omogočiti izpolnjevanje njenih osnovnih potreb. Te pa se od živali do živali lahko zelo razlikujejo.V društvu smo zato že peto leto zapored pripravili delavnice za otroke prve in druge triade osnovnih šol. Delavnice smo v okviru projektov MOL izvajali od oktobra do decembra 2017, podobno pa načrtujemo tudi v letošnjem letu.

Na mladih stoji svet, zato je izredno pomembno, da odraščajo z zavedanjem, da so živali živa bitja z lastnimi, vrstno specifičnimi potrebami. Oni so tisti, ki bodo to znanje prenesli na svoje prijatelje, družinske člane in kasneje na svoje potomce. Za otroke prve triade smo zato izvedli 15, za otroke druge triade pa 20 delavnic. Na vsaki je bilo prisotnih med 20 in 30 otrok.

Delimo si svet

Delimo si svet je dvourna delavnica za otroke prve triade. Na delavnici otroci spoznajo nekatere divje živali, ki jih lahko srečamo v mestu, in o njih izvejo nekaj zanimivosti. Ste vedeli na primer, da race in druge ptice ne smejo jesti kruha in da ježi lahko celo poginejo, če pijejo kravje mleko? In da srne ob nevarnosti pobegnejo, njihovi mladički pa se potuhnejo v travo, dokler nevarnost ne mine? Če torej srečamo mladiča srne, ni zapuščen in ne potrebuje naše pomoči. Njegova mama je blizu in le čaka, da se umaknemo. Najpomembnejše sporočilo, ki ga otroci odnesejo s seboj, pa je: »Divje živali ne sodijo v ujetništvo. Domov lahko odnesemo samo tisto divjo žival, ki jo izdelamo sami.« Prva ura delavnice je zato namenjena teoriji, druga pa ustvarjanju – izdelovanju divjih živali iz odpadnih materialov.

Moja žival – moja odgovornost

V enourni delavnici Moja žival – moja odgovornost otroci druge triade spoznajo nekaj najpogostejših domačih žival in njihove potrebe. Živali, ki večji del dneva običajno preživijo v kletkah, nujno potrebujejo tudi prosto gibanje. Pse je treba voditi na sprehode, pri čemer je bolje uporabljati oprsnico, kot ovratnico. Mačke ne mejo piti kravjega mleka in naj se zaradi lastne varnosti ne potepajo nenadzorovano. Otroci se na delavnici naučijo, da smo za svojo žival odgovorni vse njeno življenje – tudi takrat, ko bi raje počeli kaj drugega.

Delavnice so bile na šolah dobro sprejete, zato upamo, da bomo z istimi vsebinami lahko nadaljevali tudi v letošnjem letu. Od otrok smo prejeli veliko risbic, ki kažejo, kaj se je otrokom najbolj vtisnilo v spomin. Veseli smo tudi vseh vzpodbudnih pisem in dobrih ocen, ki so nam jih namenile učiteljice. Hvala in upamo, da se jeseni spet vidimo!