zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Pravni kotiček

Kdaj dobi pes status nevarnega psa?

Po statističnih podatkih v skoraj vsakem četrtem slovenskem gospodinjstvu živi tudi pes. Ta podatek postane še posebej zanimiv, ko pomislimo na naselja, kjer prebiva več ljudi, kar posledično pomeni tudi več psov. Če lastniki svojih psov ne obvladajo, lahko pride do različnih neprijetnosti. Te pa so lahko tudi nadvse resne. Pes lahko človeka hudo poškoduje ali povzroči veliko škodo, navaja Veterinarska uprava RS v brošuri O odgovornem lastništvu psa.

Odgovor je pripravila Eva Langeršek, Pravni nasvet.

 

Pes na povodcu

Vzgojena in šolana ali neubogljiva žival – (žal) slovenska zakonodaja med njimi ne razlikuje. Vsem daje iste pravice, prav tako pa njihovih skrbnikom nalaga iste dolžnosti. Ena izmed obveznosti skrbnikov, ki jo nalaga Zakon o zaščiti živali (v nadaljevanju: ZZZiv), je določena v 11. členu ZZZiv:

»Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu

Odgovor je pripravila Eva Langeršek, Pravni nasvet.

 

Prepoved nočnega laježa

V kolikor je oglašanje psov ter drugih živali močno povezano s samim ravnanjem njihov lastnikov, ki kažejo na samo mučenje, gre za dejanja, ki jih sankcionira Zakon o zaščiti živali ter Kazenski zakonik, tako da se je v takšnih primerih potrebno obrniti na policijo.

Odgovor je pripravil Sandi Žvajkar, Pravni nasvet.

 

Psom vstop prepovedan

Na vratih nakupovalnih centrov, bank, pošte, trgovin in restavracij je mogoče zaslediti med drugimi prepovedmi tudi nalepko, na kateri se nahaja prečrtana slika psa. Ponekod pod njo najdemo tudi napis »psom vstop prepovedan«. Ali morajo psi počakati zunaj? Kateri zakon to določa?

Odgovor na vsa vprašanja je enak – v slovenskem pravnem redu ne obstaja določba, ki bi prepovedovala vstop psa ali kakšne druge domače živali. Če torej ne gre za zakonsko prepoved, pomeni, da je dovoljen vstop ali prepoved odvisna od volje lastnika stavbe.

Odgovor je pripravila Eva Langeršek, Pravni nasvet.

 

Zaščita živali

Zagotovo ste že obiskali kakšno izmed cirkuških predstav. Morda ste se nanjo odpravili na pobudo svojih otrok, nečakov ali vnukov. Četudi ste bili redni obiskovalec tovrstnih predstav, v naši okolici ne bo več mogoče opaziti cirkuških šotorov. Omenjena prepoved je ena izmed mnogih, ki jih je prinesla novela Zakona o zaščiti živali, sprejeta 7. marca 2013 v Državnem zboru.

Odgovor je pripravila Eva Langeršek, Pravni nasvet.

Hvalili so se z nemočno živaljo

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA