Bolezni konj

Pogoste zdravstvene težave pri konjih so alergije, laminitis, kolike in razne poškodbe.

Alergije

Najpogostejša alergija je alergija na seneni prah. Če ni odkrita pravi čas, se iz nje lahko razvije astma, ki pa zelo zmanjša kvaliteto konjevega življenja. Če je bila vašemu konju diagnosticirana alergija na prah, je treba seno pred pokladanjem zmočiti, da se prah prilepi na bilke in s tem ne more zaiti v sapnik.

Laminitis

To je vnetje lamel v kopitu, najpogostejši vzrok zanj pa je neprimerna hrana – preveč premočnih krmil, detelje, premočne trave. Znaki so vroča kopita, zatekanje nog, nagibanje nazaj (laminitis se večinoma pojavi na sprednjih nogah, zato konji prenašajo težo na zadnje noge), konj se težko premika ali pa se sploh noče premikati. Če ste te znake opazili pri svojem konju, takoj pokličite veterinarja.

Kolika

Ta bolezen je najpogostejši vzrok smrti pri konjih. Zanjo je večinoma krivo zaužitje hrane, ki konju ne ustreza, prav tako zastrupitev, stres,… Če je konj neješč, nemiren, če koplje z nogo ali se celo valja po tleh in stoka, nemudoma pokličite veterinarja.

Prav tako pokličite veterinarja takoj, ko opazite nenormalno obnašanje (šepanje, apatičnost, neješčnost…).

Prva pomoč

Med obvezno opremo imejte vedno pri roki jod za sanacijo blažjih ran in odrgnin. Prav tako pridejo prav različna mazila za celjenje ran, fiziološka raztopina za spiranje oči, zaščitna pršila za rane, vata, gaze.