Nakup konja in skrb zanj

Pred nakupom je treba skrbno premisliti, kaj pomeni imeti konja in zakaj si ga želite. Konj bo z vami tudi 20 let ali več. Ste prepričani, da ste se pripravljeni teh 20 let prilagajati in odpovedovati na njegov račun? Da boste vsa leta sposobni skrbeti zanj, tako kot si zasluži? Da boste vsa ta leta finančno sposobni zagotavljati tako podporo?

Če vam večeri pred televizorjem, druženje s prijatelji in jutranje spanje pomenijo več kot preživljanje časa v hlevu in v naravi s konjem, še enkrat dobro premislite. Če se v dežju in mrazu raje zadržujete v hiši, če vam gredo na živce vonj po hlevu, gnoj in mrčes, kot so muhe in obadi, konj ni žival za vas.

Imejte v mislih, da boste morali konju dnevno namenjati kar nekaj časa. In to ne samo prvih nekaj mesecev in samo ob lepem vremenu. Konj vas čaka, tudi ko je dež, sneg in mraz, in tudi čez 5, 10, 15 let. Obiskovanje konja samo enkrat tedensko ali še redkeje je neodgovorno in nepošteno do njega.

Če kupujete konja za otroke, se zavedajte, da je velika verjetnost, da se otroci čez nekaj let zanj ne bodo več zanimali. Premislite in otroke morda raje vpišite v jahalno šolo ali jih pošljite na počitnice na kmetijo. Če bodo, tudi ko odrastejo, še vedno zaljubljeni v konje, začnite takrat razmišljati o nakupu.

Žrebeta in mladi konji se začetnikom odsvetujejo, saj je za vzgojo potrebnega veliko znanja.

 

Ko se odločite za nakup, izbirajte konja z glavo in ne s srcem. Za začetnike so večinoma primerni starejši, mirni in stabilni konji. Iščite konja od starosti 10 let naprej, z vami pa naj bo nekdo, ki se spozna na konje in mu zaupate.

Če konja kupujete za otroke, naj ga pred nakupom zajahajo, po možnosti večkrat. Pozanimajte se o njegovi zgodovini, zakaj je na prodaj, pred nakupom naj ga pregleda vaš veterinar.

Žrebeta in mladi konji se začetnikom odsvetujejo, saj je za vzgojo potrebnega veliko znanja. Mladi konji so večinoma veliko bolj nemirni, energični in dovzetni za okolico, zato so tudi manj stabilni. Če ste se vseeno odločili za nakup mladega konja, prosite za pomoč koga z izkušnjami in z občutkom za konje. V mladosti se mora konj naučiti sodelovati s človekom in ga poslušati (tega ne dosežemo s silo!). Kar se bo naučil kot mlad konj, bo znal celo življenje, naj bodo te stvari pozitivne ali negativne za vas.

Ujahavanje se začne pri 4. letu starosti (lahko malo prej, vsekakor pa ne pred 3. letom!), vendar na to vsekakor opravi nekdo, ki ima izkušnje. Že prej pa lahko konja s tal naučite veliko stvari, ki bodo prišle prav kasneje pod sedlom.

Toplo priporočamo, da se vpišete (oziroma vaše otroke) v jahalno šolo ali poiščite dobrega inštruktorja, ki vas bo učil na in o vašem konju.