Nastanitev in oskrba konj

Pred nakupom se pozanimajte o hlevih v vaši okolici. Pri oskrbi ne glejte na ceno, temveč na kvaliteto. Mesečna oskrba konja lahko znese tudi 300 evrov, kar pa so majhni stroški v primerjavi s tistimi, ki jih boste morali kriti ob morebitnem potrebnem zdravljenju.

 

Poskrbite, da bo vaš konj srečen. Omogočite mu prosto gibanje in družbo drugih konj.

 

Za nastanitev konja imate dve možnosti. Najbolj konju prijazna in naravna oskrba je odprt način reje, kar pa v Sloveniji še ni tako razvito. Druga možnost je hlevska reja oziroma bivanje v boksu.

Odprt način reje

Prednost takega načina oskrbe je, da se konji prosto gibajo, sami izberejo, kdaj bodo zunaj, kdaj pod streho/v senci, kdaj bodo šli jest in podobno. Ob takšnem načinu konji zelo redko razvijejo neprijetne razvade (grizenje, brcanje, goltanje zraka), saj so ves čas zaposleni in jim ni dolgčas, ob tem pa je tudi manj možnosti za razvoj bolezni, saj so zaradi stalne izpostavljenosti različnim vremenskim razmeram odpornejši.

Če ste se odločili za tak način oskrbe, bodite pozorni na naslednje:

  • Senca/zavetje: Predvsem v poletnem času se konji morajo umakniti v senco. Zavetje naj bo dovolj veliko, da se lahko pod streho umaknejo vsi konji (tudi tisti, ki so zadnji na hierarhični lestvici).
  • Voda: Na voljo mora biti ves čas, pozimi morate biti pozorni, da ne zamrzne.
  • Seno: Če se le da, naj bo na voljo ves čas. Mora biti kvalitetno (če ne diši, ni dobro) in pokladano na tla oziroma čim bliže tlom. Pokladanje sena na višini (razne mreže in montirani krmilniki) povzroči, da konj ob prehranjevanju vdihava prah, stalno draženje dihalnih poti pa vodi v astmo.
  • Izpust: Naj bo dovolj velik, dobro zagrajen in s kvalitetno podlago; to je zlasti pomembno spomladi in jeseni. Če bo vaš konj stal cele dneve v lastnih iztrebkih, brez možnosti umika, bo imel hude težave s kopiti.
  • Paša: Ob kvalitetnem senu in primernih dodatkih ni nujna. Pri občutljivejših konjih (laminitikih) pa se sploh odsvetuje.

Hlevska reja oziroma bivanje v boksu

Če ste se odločili za tak način oskrbe, bodite pozorni predvsem na troje:

  • Hlev mora biti zračen, svetel in redno čiščen. Če v njem ni prijetno vam, tudi vašemu konju ne bo. Zatohli, temni hlevi in vonj po amoniaku vodijo v zdravstvene težave. Boksi naj bodo očiščeni vsaj enkrat na dan, po možnosti dvakrat. Nastilj mora biti kvaliteten, neprašen.
  • Boks naj bo čim večji, najpogostejše mere so 4 x 4 metre. Napajalnik naj bo na primerni višini, seno naj se poklada čim bolj pri tleh.
  • Izpust je obvezen del oskrbe. Tudi če je vse ostalo popolno, konj ne sme biti cele dneve zaprt, saj boste namesto zadovoljnega in prijetnega družabnika zelo hitro imeli morilski stroj, ki vam ne bo povzročal drugega kot skrbi in bo nevaren sebi in okolici. Čim več časa naj preživi v izpustu, v družbi drugih konj, in to ne glede na letni čas.

 

Osli potrebujejo popolnoma enako nego in pogoje kot konji.