Prazniki brez pokanja

Praznični decembrski čas običajno povezujemo s prijetnimi stvarmi: druženjem, obdarovanjem, zabavo… Pa je res vse tako pozitivno? Za številne živali so praznični dnevi izjemno naporni, stresni in celo nevarni, saj jim pirotehnika povzroča hude težave. Kosmati, pernati in drugi prebivalci naših domov in okolice pokanje petard in ognjemetov slišijo, vidijo in doživljajo precej bolj intenzivno kot mi.

Po zakonu so pirotehnični izdelki dovoljeni samo med 26. decembrom in 2. januarjem, a jih kljub temu poslušamo in opazujemo ves mesec. Lepo bi bilo, ko bi bili ves mesec pozorni tudi na živali.

Zato z akcijo Prazniki brez pokanja želimo spodbuditi čim več ljudi, da se pirotehniki v celoti odpovejo in pokažejo otrokom, da se da praznovati brez ogrožanja sebe in drugih.

Več lahko preberete na spletni strani akcije, decembra pa nas lahko spremljate tudi na Facebook-u.

 

Psi in strah pred glasnimi zvoki

Zaradi zvočnih in vidnih signalov pirotehnike mnogi psi zelo trpijo. Pri nekaterih je strah pred glasnimi zvoki tako močan, da jim povzroča resno psihično obremenitev, ki jih lahko prizadene tako na vedenjskem kot tudi na telesnem nivoju. Strah se kaže s pospešenim dihanjem, sopenjem, nemirom in živčnostjo, psi pogosto cvilijo in lajajo, uničujejo predmete, iz grozljive situacije pa poskušajo tudi pobegniti. Edini način, da preprečimo tak odziv v telesu, je z odpravljanjem strahu. Strahu pa ne moremo odpraviti s šolanjem oz. ukazi in poslušnostjo, ampak z desenzibilizacijo.

 

Vsem skrbnikom psov svetujemo, da v prazničnem času:

  • preverijo neoporečnost opreme psa (zaponke na oprsnici, ovratnici in povodca),
  • se s psom sprehajajo na krajih, kjer je manj ljudi in manjša možnost pokanja ter pred temo,
  • psu v hiši ali stanovanju pripravijo varno zavetje, kamor se bo lahko skril,
  • psu omogočijo, da je v njihovi bližini, hkrati pa ga ne poskusijo tolažiti in mu ne dajejo priboljškov,
  • psov, ki trpijo za strahom pred glasnimi zvoki, v prazničnem času ne puščajo samih.

Psom, ki živijo zunaj v pesjaku, v tem času zagotovimo varno zavetje v notranjosti hiše, v kleti, garaži ali vsaj v drvarnici. To je pomembno predvsem v večernih in nočnih urah, ko je pokanja pirotehničnih sredstev največ.

 

Psa nikoli ne silimo, da se s svojim strahom sooči. Ne vodimo ga na kraje, kjer pokajo petarde ali ognjemeti in ga ne silimo, da v taki situaciji ostane, saj tako strah le povečujemo.

 

Hišni ljubljenčki

Manjši hišni ljubljenčki kot so kunci, morski prašički in papige so izredno občutljivi na stres, zato jim moramo v času pokanja pirotehnike urediti varen prostor v delu hiše ali stanovanja, ki je najmanj izpostavljen zunanjemu dogajanju. Pomembno je, da sami ostanemo mirni in ne vznemirjamo živali s pretirano skrbjo, saj svoje počutje in obnašanje prenašamo na njih. Če bomo ohranili mirno kri, bodo tudi živali razumele, da ni razloga za paniko, in se bodo hitreje umirile.

 

 

Kaj narediti, če žival vseeno pobegne?

Če se zgodi, da vam žival kljub preventivnim ukrepom pobegne, vam priporočamo, da:

  • obvestite pristojno zavetišče v vašem kraju ter najbližje veterinarske klinike,
  • v okolici, kjer živite, nalepite plakate, slike z izgubljenčkom,
  • obvestite lokalna društva za zaščito živali in medije.

Več si lahko preberete TUKAJ.

 

Živali v naravi in na kmetiji

Za živali v naravi je novoletni čas še posebno naporen, saj se pogosto nimajo kam umakniti pred glasnimi poki. Pri pticah povzročajo dezorientacijo, letenje v napačno smer, kar povzroča dodatno izgubo energije in povečano potrebo po hrani, ki je v zimskem času že tako primanjkuje. Zaradi delcev strupenih emisij, ki nastajajo zaradi pokanja pirotehnike, se mnoge tudi zadušijo. Za divje živali je lahko že en sam pok razlika med življenjem in smrtjo.

Tudi živalim na kmetiji povzročajo glasni poki neizmeren stres. To se vidi kot upad proizvodnje jajc pri kokoših in manj mleka pri kravah. Poleg petard so nevarni tudi ognjemeti, ki lahko ob pristanku na tla zanetijo požar ali poškodujejo živali in ljudi.

 

 

Pokanje vseeno?

Mislim da se (skoraj) vsi, ki imamo doma kakšno žival, strinjamo, da tistih nekaj sekund »zabave« ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročimo živalim. Ljubljenčki lahko od groze zapadejo v šok, iz katerega ne pridejo po več dni. V tem času zavračajo našo prijaznost, sprehode, hrano, vodo, kar lahko povzroči, da žival zboli. Ali je res vredno?

Naj bo ta praznični čas čim lepši tudi za živali, ne samo za nas!