Zavarujmo živali pred vročinskim udarom

Poletje nam kljub težko pričakovanim višjim temperaturam prinese marsikatero nevšečnost. Poskrbimo za to, da bo za živali prijetno in ne naporno ali celo usodno.

 

Življenje psa, ki se ne more umakniti v hladno senco, je ob visokih temperaturah ogroženo.

 

Ne glede na to, ali boste vroče dni preživljali doma ali na dopustu, svoji živali vedno nudite:

  • hladno vodo,
  • dovolj gibanja (najbolje zjutraj ali zvečer),
  • možnost za počitek v senci in
  • za osvežitev (kopanje).

Življenje živali, ki nima dostopne hladne vode in kotička, kjer je sončni žarki ne morejo doseči, je lahko ogroženo – pa naj bo v avtomobilu ali na dvorišču. Če opazite žival v takih okoliščinah, ki je videti slabotna, morate o tem takoj obvestiti policijo (113). O tem govori tudi 9. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali, ki posebej obravnava prevoz živali:

(1) Pri prevozu mora biti hišna žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.

(2) Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu. Najpogostejši vidni znaki vročinskega udara so navedeni v Prilogi 2*, ki je sestavni del tega pravilnika.

*Priloga 2: Najpogostejši vidni znaki vročinskega udara pri psu oziroma mački so:

  • intenzivno sopenje,
  • povečano slinjenje,
  • pospešeno dihanje,
  • močno pordele vidne sluznice ali cianotične vidne sluznice,
  • nezavest.

Vročinski udar ni možen zgolj med prevozom oziroma med čakanjem živali v avtu, temveč tudi v primeru, da je žival na dvorišču priklenjena na verigo in nima možnosti za umik v senco ter ohladitev z vodo. Ni zanemarljivo dejstvo, da je vročinski udar v večini primerov usoden.

 

Svoji živali vedno nudite hladno vodo, osvežitev, za gibanje pa je najbolj primeren čas zjutraj ali zvečer.

 

Previdno na pot

Če se odpravljate na daljšo pot, načrtujte vožnjo tako, da se izognete potovanju v najbolj vročem delu dneva. Odpravite se od hiše ponoči ali zgodaj zjutraj in skrbno načrtujte dovolj postankov, da se lahko vaš ljubljenček pretegne, osveži s hladno vodo in opravi potrebo. Imejte prižgano klimatsko napravo in bodite pozorni na to, da temperaturni razkoraki niso prehudi. Tako v avtomobilu kot doma mora biti živali dovolj udobno, kar v prevročem prostoru ni mogoče.

 

Kaj pa, če smo prepozni?

Če vendarle pride do vročinskega udara, se čim prej povežite z najbližjim veterinarjem. Na poti do veterinarske postaje skušajte žival postopoma ohladiti tako, da njen trup (in ne glave!) zavijete v mokro hladno brisačo ali ga – kjer ima žival najmanj dlake – hladite z mlačno vodo. Nadaljnjo ustrezno terapijo bo po oceni posledic vročinskega udara predpisal veterinar.

Zapomnimo si, da je v trenutku, ko so temperature previsoke za nas, za marsikatero žival lahko že prepozno. Poskrbimo torej za to, da bo naša žival poleti v prijetnem, hladnem prostoru, kjer ji bo na voljo dovolj hladne vode za pitje.

Če naletimo na slabotno žival, ki se vročini ne more izogniti in nima na voljo pitne vode, pa ne odlašajmo in pokličimo 113. Ključno je, da čim prej obvestimo pristojne, ki imajo možnost ukrepati. Klicanje društev in iskanje pomoči na družabnih omrežjih je v tem primeru preveč zamudno ter lahko povzroči dodatne težave, odrekanje vsakršne pomoči živali pa nehumano in kaznivo dejanje.

 

Vedno pa velja:

Če naletite na žival, katere življenje je ogroženo, ali na žival, ki predstavlja nevarnost na cesti, to takoj sporočite na 113. Če najdete zapuščeno žival in bi radi to javili pristojnemu zavetišču, se povezali z veterinarsko inšpekcijo ali prosili za pomoč gasilce, pokličite 112.