Skrb za pasjega seniorja

Če si to želimo priznati ali ne, se vsi psi enkrat postarajo. Včasih se zdi, da se to zgodi čez noč: naš štirinožni prijatelj se na lepem upočasni, več časa prespi, postane bolj občutljiv, pojavijo se zdravstvene težave … Vse to je povsem normalen del staranja. Veliko dejavnikov vpliva na to, kdaj psa smatramo za seniorja. Pri tem vlogo igra pasma oziroma velikost psa, pa tudi njegovo splošno zdravstveno stanje, življenjski slog, prehrana in drugi dejavniki.

Staranje je neizogibno. Prav je, da skrbniki psov poznamo, razumemo in sprejmemo to obdobje pasjega življenja. Tako lahko z le nekaj prilagoditvami pomagamo našim psom, da se postarajo brez nepotrebnega stresa in bolečin ter jim omogočimo kvalitetno, srečno življenje tudi na stara leta.

Vse gre bolj počasi

V življenju pasjega starčka se vse odvija počasneje, kot pri mladih psih. Morda boste opazili, da pes na sprehodu prej postane utrujen. Lahko začne zaostajati za vami, njegovo gibanje postane bolj okorno, lahko se celo povsem ustavi in sprehoda ne želi nadaljevati. Vse to so znaki, da je bil sprehod za vašega psa predolg ali prezahteven. Ne more več hoditi tako hitro ali tako daleč, kot nekoč. To je treba upoštevati tudi pri načrtovanju sprehodov.

S starostjo bodo mišice vašega psa postajale šibkejše, zato ne bo več tako aktiven, kot je bil včasih. Pojavijo se lahko bolečine v sklepih in mišicah, kar še dodatno otežuje sprehode. To ne pomeni, da je treba s sprehodi nehati. Ravno nasprotno – gibanje je nujno za ohranjanje zdravja, le prilagoditi ga je treba. Sprehode upočasnite in skrajšajte, izogibajte se napornemu terenu in več časa namenite opazovanju okolice. Ne pozabite – kvaliteten sprehod ni marš od točke A do točke B, ampak prijetno skupno preživljanje prostega časa.

Prilagoditev vsakdanjih aktivnosti

Hoja po stopnicah, skakanje v in iz avta, na kavč in s kavča, celo prehranjevanje lahko za vašega psa postaja vse bolj zahtevno. Poskrbite, da vaš pes hrano dobi na nedrseči podlagi, posode s hrano in vodo pa dvignite na višino njegovih komolcev. To bo olajšalo hranjenje in pitje. Izogibajte se hoji po stopnicah, kolikor je to le mogoče. Če psa ne morete dvigniti, lahko za vstop in izstop iz avtomobila uporabite klančino ali stopničke, s pomočjo katerih bo pes lažje hodil v oziroma iz avta. Razmislite tudi o tleh v vašem stanovanju. Drseča tla – parket, ploščice in večina drugih površin – otežujejo hojo psom. Gibanje mu lahko olajšate tako, da na tla položite preproge ali drugo nedrsečo podlago. Tudi usedanje in vstajanje bo za vašega psa vse bolj naporno, zato se izogibajte vajam in aktivnostim, ki zahtevajo tako gibanje.

S starostjo se lahko poslabša tudi sluh. Zvočne ukaze naj zato vedno spremljajo tudi različni telesni gibi – nanje je psa dobro navaditi že prej, dokler še dobro vidi in sliši. Če pasjemu starčku peša vid, pazite, da vaš dom ostaja predvidljiv. Izogibajte se premikanju pohištva in nastavljanju novih predmetov v prostore, kjer se pes običajno zadržuje. Držite se ustaljenih rutin, saj lahko spremembe v vsakdanjem življenju vašega psa po nepotrebnem zmedejo.

Več počitka

Starejši psi se hitreje utrudijo in potrebujejo več spanca. Poskrbite, da bo imel vaš pasji starček na voljo dovolj mehkih in udobnih ležišč za počitek. Ker bo vaš pes več časa preležal, je pomembno, da so njegova ležišča čim bolj mehka. Tudi psi imajo radi blazine, na katerih lahko spočijejo vrat, zato mu jih le privoščite. Poskrbite tudi, da bo imel vaš pes po vsaki aktivnosti dovolj počitka. Sprehodi, obiski in druge vznemirljive aktivnosti bodo pasjega seniorja utrudile mnogo bolj, kot so ga včasih.

Poskrbite, da bo psu toplo

Starejši psi tudi težje vzdržujejo telesno temperaturo, zato jih hitreje zebe. To še posebej velja za pse s tanko in kratko dlako. V hladnem vremenu psu oblecite plašček, tudi če ga v preteklosti ni potreboval. Med spanjem ga pokrijte z deko. Dovolite mu, da se z vami stisne pod odejo. Morda bo tudi želel spati bližje radiatorja ali kamina, zato kakšno ležišče nastavite tudi tja.

Ne pozabite na pasjo družbo

Psi so zelo družabni in tudi pasji seniorji še naprej potrebujejo družbo svojih prijateljev. Skupaj se odpravite na počasen sprehod, obiščite svoje človeške in pasje prijatelje, skratka skupaj preživite čimveč kvalitetnega časa. Pri tem pa imejte v mislih, da znajo biti mladički in mladi psi za seniorja hitro prenaporni. Pri druženju z mladički zato poskrbite, da ima vaš starček vedno možnost umika, če ga potrebuje.

Miselna zaposlitev

Na to radi pozabimo, pa gre pravzaprav za enega najpomembnejših elementov vsakdanjega življenja. Vaš pes bo še vedno užival v različnih aktivnostih, s katerimi se lahko miselno zaposli. Predvsem delo z nosom je tisto, ki stimulira možgane vašega psa in jih s tem ohranja aktivne. Sledenje, iskanje različnih predmetov v hiši in na sprehodu, iskanje priboljškov na 1001 način … vse to so še naprej aktivnosti, ki bodo vašemu psu zelo koristile. Pazite le, da težavnost prilagodite njegovim sposobnostim.

Za zabavo lahko poskrbite tudi tako, da vašemu psu podarite kakšno novo igračo, zavito v papir, skrijete nekaj priboljškov v tulec straniščnega papirja, mu dovolite, da vam »pomaga« odpreti kakšen paket, prevoha nakupovalno vrečko … Prav tako bo še naprej rad raziskoval nove kraje, zato ga skušajte odpeljati v neznano okolje vsaj enkrat na teden in mu pustite raziskovati. Poskrbite, da bo vaš pes še naprej radoveden, kot je bil v mladosti.

Obiščite veterinarja

Starost žal rada s seboj prinese bolečino in različne zdravstvene težave. Redni obiski veterinarja so priporočljivi za zgodnje odkrivanje težav in za njihovo lažje odpravljanje oziroma lajšanje. Po potrebi se z veterinarjem pogovorite o možnostih protibolečinske terapije ali prehranskih dodatkih, psu pa lahko pomagate tudi z masažo. S pasjim fizioterapevtom se pogovorite o primernih aktivnostih za vašega pasjega starčka. Zdravstveno stanje vašega psa redno spremljajte. Priporočljivo je, da ga z nežnim božanjem vsak dan pretipate za morebitne poškodbe, bule ali znake bolečine. Pri tem ne pozabite na ušesa, oči in zobe. Starost sama po sebi ni bolezen! Veliko bolezni lahko preprečimo oziroma uspešneje zdravimo, če jih odkrijemo dovolj zgodaj.

Počnite stvari skupaj

Pasji seniorji lahko postanejo bolj občutljivi na samoto. Čeprav fizično morda nimajo več takih zmožnosti, kot v mladosti, bodo še vedno z veseljem z vami preživljali čas. Namenite jim ga, kolikor je le mogoče. Vzemite ga s seboj, ko greste na obisk in načrtujte dopust tako, da bo šel pes lahko z vami. Prilagodite svoje aktivnosti tako, da se vam pes lahko pridruži. Skupaj preživite veliko kvalitetnega prostega časa – opazujte, raziskujte, glejte televizijo, spite v istem prostoru … Vaš pes je bil vedno tam, ko ste ga potrebovali. Zdaj vas potrebuje on.

Če povzamem: upočasnitev življenjskega sloga, več počitka, aktivni možgani in kvalitetno skupno preživljanje časa so ključne sestavite življenja s pasjim starčkom. Naj starost ne bo napor, ampak priložnost za še kvalitetnejše druženje z vašim pasjim sopotnikom.