Evropska organizacija Dog and Cat Alliance o uvažanju psov iz tujine

O uvažanju zapuščenih in pouličnih psov iz tujine smo že pisali. Praksa je pokazala, da tak način reševanja problematike prostoživečih domačih živali ni efektiven. Za edini uspešen in učinkovit način, ki deluje dolgoročno, se je izkazal program TNR – ujemi, steriliziraj in izpusti. Uvažanje živali pa ni problematično le s tega vidika, ampak tudi z vidika širjenja nalezljivih bolezni. O problemu uvoza oziroma oddajanja živali čez mejo je mnenje izdala tudi evropska organizacija Dog and Cat Alliance.

 

 

V organizaciji, katere člani smo tudi mi, pravijo:

»T.i. ‘čežmejno’ posvajanje oziroma oddajanje živali v posvojitev je praksa, ki na dolgi rok ni učinkovita. Predstavlja le začasni ukrep, ki pa ne odpravlja vzrokov za veliko število zapuščenih živali v zavetiščih in na ulicah v državi izvora.

Prav tako povečuje možnost širjenja bolezni v tujino in pojava novih bolezni v državah, kjer jih prej še ni bilo. Glavne bolezni, ki se pojavljajo, so steklina, Echinococcus multilocularis, lišmanioza, babezioza, dirofilaria in erlihioza, v primeru mačk pa še retrovirusi.

Za mačke predstavlja posvojitev v tujino in sam transport še dodaten stres, saj so veliko bolj teritorialne in navezane na prostor, kot psi. Na novo okolje se dolgo navajajo, nekatere si od tako velikega šoka nikoli ne opomorejo.«

 

Celotno sporočilo lahko v angleščini najdete TUKAJ.

Besedilo smo tudi prevedli. V slovenščini ga najdete na povezavi:

EU Dog and Cat Alliance o oddajanju oziroma posvajanju živali v drugo državo