Kaj storiti, če pogrešate svojo žival?

Če se vaša žival izgubi, ste jo dolžni aktivno iskati. Samo čakati, če se bo vrnila sama, ni dovolj.

V Zakonu o zaščiti živali piše:
”Kdor izgubi žival, o tem obvesti zavetišče oziroma pristojno veterinarsko organizacijo.”

V Pravilniku o zaščiti hišnih živali pa lahko preberemo:
Skrbnik živali mora morebitno izgubo živali v roku dvainsedemdeset ur prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali. Če lastnik izgube živali ne prijavi niti v roku treh dni, se smatra, da gre za namerno zapustitev živali v skladu z zakonom, ki ureja zaščito živali.”

Če vaša žival pride v zavetišče in v 8 dneh ne pridete po njo, jo lahko oddajo v nov dom. Kot lastnik/lastnica ste dolžni zavetišču poravnati oskrbne stroške za vsak dan, ki ga je vaš ljubljenček tam preživel in tudi zato se vam splača z iskanjem potruditi.

 

Če se vam izgubi žival, ste to dolžni javiti pristojnemu zavetišču.

 

Predlagamo vam, da storite kaj od naslednjega:

  • Pokličite v bližnja zavetišča in jih obvestite o pogrešani živali.
  • Obvestite vse lokalne veterinarske postaje, kakšno žival pogrešate (morda jo bo kdo poškodovano pripeljal na zdravljenje ali na odčitavanje čipa).
  • Naredite plakate s fotografijo in osnovnimi podatki o ljubljenčku in jih nalepite v okolici kraja, kjer je bila žival nazadnje opažena (primer plakata si lahko ogledate tukaj).
  • Pokličite lokalne radijske postaje ali časopise in tam objavite oglas.
  • Na katerega od spletnih portalov ali forumov oddajte obvestilo o pogrešani živali.
  • Obvestite katero od bližnjih društev za zaščito živali, lahko tudi nas.
  • Lahko nas pokličete na naš dežurni telefon 041 751 722, da si tudi v našem društvu zavedemo informacijo o pogrešani živali.
  • Lahko nam pošljete fotografijo ter opis živali ter kontaktne podatke na info@dzzz.si. Na naši Facebook strani lahko nato objavimo oglas pogrešane živali.

 

Bolje je preprečiti kot zdraviti

Vsem izgubljenim ljubljenčkom tega sveta želimo, da bi se živi in zdravi vrnili domov. A brez zaščite svojih lastnikov so zelo ranljivi in mnogi se žal nikoli ne vrnejo domov. Zato priporočamo vsem skrbnim lastnikom/lastnicam, naj raje preprečujejo pobege, samostojne sprehode in izgubljanja, kot da se soočajo s tragičnimi posledicami le-teh.