Odgovorno odločanje za ljubljenčka

Odločitev za ljubljenčka mora biti trezna in premišljena. Lastništvo živali je velika odgovornost, saj v gospodinjstvo sprejmete živo bitje, ki bo vse svoje življenje v veliki meri odvisno od vas. Vi boste odločali, če bo neka žival imela čudovito življenje, samo srednje dobro ali pa bo životarila.

 

Ali imate dovolj časa zanj?

 

Premislite in ne hitite

Da ne bi bili vi nesrečni z ljubljenčkom in on z vami, je pomembno, da se za žival odločate glede na potrebe posamezne živalske vrste in glede na svoj življenjski slog. Izberite si tako žival, ki se bo lepo vključila v vaše življenje, ne da bi se morali pretirano prilagajati. Seveda vsako sobivanje zahteva neko mero prilagajanja, a če recimo nimate veliko prostega časa in ste veliko zdoma, potem pes najverjetneje ni prava izbira za vas. Nikar se ne odločajte za žival na hitro, pač pa si vzemite čas za premislek, saj gre za odločitev, ki bo vplivala na vaše življenje za dlje časa.

 

Nekaj pomembnih vprašanj

Preden se slepo zaletite v nakup ali posvojitev kateregakoli ”luštkanega bitja s takoooo lepimi očmi”, raje premislite o naslednjih zadevah:

 • ali imate dovolj bivalnega prostora za to žival,
 • ali ji boste lahko omogočili dovolj gibanja,
 • ali bo pri vas dobivala primerno hrano,
 • kakšna je pričakovana življenjska doba te živalske vrste,
 • kam boste dali žival v času dopusta ali če slučajno zbolite,
 • kako boste poskrbeli za preprečevanje kotitve nezaželenih mladičev,
 • katere so najpogostejše težave, ki jih imajo ljudje ob bivanju s to vrsto in ali ste se sami pripravljeni spopasti z njimi,
 • kako boste zagotovili, da vaš ljubljenec ne bo moteč za okolico,
 • ali boste zmogli stroške finančnega vzdrževanja živali,
 • katere so redne veterinarske storitve, ki jih ta vrsta potrebuje in ali je to v vašem dosegu,
 • ali se vsi v gospodinjstvu strinjajo s prihodom novega družinskega člana.

 

Nikar se ne odločajte za žival na hitro, vzemite si čas za premislek in poučite se o potrebah živali, ki si jo želite.

 

Pomen pravih informacij

Smiselno je, da se čim bolj poučite o potrebah posamezne živali, sploh če se za neko živalsko vrsto odločate prvič. Preberite kakšno knjigo, poiščite informacije na spletu in stopite v stik s kom, ki tako žival že ima. Zberite čim več različnih informacij, da boste res vedeli, v kaj se podajate. Nikar naj ne bo vaš edini vir informacij oseba, ki vam žival prodaja ali podarja, saj vam utegne zamolčati kakšne neprijetne vidike bivanja z neko živalsko vrsto. Tako recimo vam lahko vzreditelj neke pasme psov naslika življenje s to živaljo drugače, kot je v resnici, samo zato, da bi vam prodal mladiča. Ali pa trgovec, ki želi na vsak način prodati neko manjšo hišno žival (činčilo, ptico, zajčka itd.), kupcu ne pove, kako veliko kletko potrebuje taka žival, saj se boji, da kletke ne bi imeli kam postaviti ali bi se jim zdela predraga in se tako ne bi odločili za nakup. Iz take slabe ali napačne informiranost pa lahko nastane prava polomija, tako za kupca/posvojitelja kot za žival.

Opremljeni s pravimi informacijami boste lahko sprejeli odločitev, ki je kasneje ne boste obžalovali. Ljubljenček bo v vaše življenje prinesel kup lepega in pozitivnega, kar je nenazadnje tudi smisel lastništva družnih živali.

 

Preberite tudi: Kako kupimo psa?