Žival ni darilo

V dneh, ko mrzlično nakupujemo in tuhtamo, kaj bi podarili otrokom, partnerju in drugim bližnjim, mnogi pomislijo tudi na žival. Prisrčna kepica pod jelko se sliši naravnost pravljično, v resnici pa to ni dobra zamisel. Zakaj ne?

Žival naj za bodočega skrbnika nikoli ne bo presenečenje. Odločitev, da bomo v svoj dom sprejeli novega člana družine, mora biti temeljito premišljena, pri čemer je treba pretehtati naše časovne in finančne zmožnosti, znanje in seveda tudi želje. Svojo žival si izberemo sami, pri tem pa se pogovorimo s tistim, od katerega jo bomo dobili. Naj gre za nakup ali posvojitev, tako dober vzreditelj kot dober oskrbnik v zavetišču bo želel govoriti z bodočim skrbnikom in se prepričati, da gre prava žival v pravi dom. Hkrati bo imel odgovoren skrbnik verjetno več vprašanj in tako bo dobil odgovore. Le tako bosta nakup ali posvojitev živali odgovorna in vnaprej bomo lahko preprečili številne težave. Žal še vedno ogromno živali kaj kmalu po praznikih životari v neprimernih pogojih, pristane v zavetiščih ali pa jih doleti krut konec, ker so bile podarjene kot nepremišljeno darilo, za katero ni bilo časa, denarja ali volje.

Posvojitev ali nakup naj bosta premišljena in odgovorna.

Tudi, če žival ni presenečenje in je novi skrbnik celo sodeloval pri njeni izbiri, vam odsvetujemo podarjanje med prazniki. Prihod v nov dom je za žival stresen dogodek in privajanje na povsem novo okolje, ljudi, morda še druge živali, je naporno kadarkoli v letu. V času praznikov je stres še mnogo večji: ljudje imamo več družabnih dogodkov in živali ostajajo same, vrstijo se obiski in zabave, stres živali pa povečuje še pirotehnika. Prihod v nov dom bo zato mnogo težji, večja pa je tudi verjetnost, da žival na primer ob poku pirotehnike pobegne in se izgubi. Novi skrbnik še ne more poznati vseh navad in strahov živali, ta mu še ne zaupa, hkrati pa tudi ne pozna okolice.

Nenazadnje, s tem, ko se odrečemo podarjanju živali, naše najmlajše učimo, da so živali čuteča živa bitja in člani družine, ne pa zgolj še en predmet potrošnje. Bodimo torej dober zgled in ne podarjajmo živali.