Ste izgubili žival, jo želite oddati ali posvojiti?

Nekoč je za te namene obstajala spletna stran Posvoji me. Zdaj se je večina naše komunikacije o teh temah preselila na družabna omrežja. Čeprav strani ni več, vas še vedno lahko usmerimo in vam pomagamo v naslednjih primerih:

 

Izgubljene živali

Če ste izgubili svojega hišnega ljubljenčka:

 • Obvestite pristojno zavetišče: Obstaja možnost, da je vašega ljubljenčka že kdo našel in vas čaka v zavetišču. V roku 72 ur, odkar ste pogrešili svojo žival, morate o tem obvestiti zavetišče, pristojno za občino, kjer je bila ta izgubljena. Če ne veste, katero zavetišče je pristojno, se obrnite na občino ali pokličite 112. Če ste našli hišno žival, velja enako – obvestite pristojno zavetišče.
 • Društva za zaščito živali in medije poprosite za objavo. Tudi mi vam lahko pomagamo z objavo na Facebooku. Navodila najdete spodaj.
 • Obvestite lokalne veterine. Morda je vašo žival kdo pripeljal tja.
 • V okolici nalepite plakate in žival predvsem aktivno iščite.

Navodila za pripravo oglasa o izgubljeni živali

Na info@dzzz.si nam pošljite:

 • Eno ali več fotografij;
 • Lokacijo, kjer je bila žival izgubljena oz. nazadnje videna;
 • Opis živali, tudi morebitne posebnosti (npr. ne skušajte ga prijeti, odziva se na žvižg ipd.);
 • Kontaktne podatke za objavo.

Po oddaji oglasa nam nujno sporočajte spremembe. Obvestite nas, ko je žival najdena, da to ustrezno označimo.

 

Ne odlašajte z ukrepanjem, da bo vaš ljubljenček kmalu spet na varnem.

 

Živali za oddajo

Odločitev, da bomo v svoj dom sprejeli žival mora biti dobro pretehtana, saj moramo skrbniki svojim ljubljenčkom zagotavljati vse, kar potrebujejo. Živali se hkrati močno navežejo na svoje skrbnike. Če so se vaše okoliščine spremenile tako, da živali nikakor več ne morete zagotavljati primernih življenjskih pogojev, kar pretehta tudi stres ob menjavi doma, je čas za razmislek o oddaji živali. Ta naj bo spet dobro premišljena in odgovorna.

Pri oddaji živali vam lahko pomagamo z objavo oglasa. Navodila najdete spodaj. Če bi se radi posvetovali o vaši situaciji, nas lahko pokličete na društveni telefon (041 751 722).

Navodila za pripravo oglasa o oddaji živali

Na info@dzzz.si nam pošljite:

 • Eno ali več fotografij;
 • Opis, ki naj vsebuje ime živali, zdravstveno stanje živali (morebitne zdravstvene težave, cepljenja, čipiranje, potni list, sterilizacija/kastracija itd.) starost živali, posebnosti pri značaju (ne mara psov; združljiv z dihurji; nujno dom, kjer bo edina žival ipd.), in vaše pogoje za oddajo (samo za notranje bivanje, pesjak ipd.);
 • Vaš kontakt: kontaktna oseba in telefon (lahko tudi e-pošta in lokacija, kjer se žival nahaja).

Po oddaji oglasa nam nujno sporočajte spremembe. Obvestite nas, ko oddate žival, da to ustrezno označimo.

 

Posvojitev živali

Če želite v svoj dom sprejeti žival, vam spet svetujemo, da dobro premislite, kako se bo novi družinski član vključil v vaš vsakdan, koliko časa mu lahko namenite, koliko sredstev imate na razpolago in kakšne življenjske spremembe pričakujete v naslednjih 10 do 15 letih. Ne odločajte se prehitro, zgolj na podlagi videza, čustev, ali ker se vam določena žival smili in bi jo radi »rešili«. Izberite žival, ki si jo želite, se ujema z vašim življenjskim slogom in ji lahko dolgoročno zagotovite dobro življenje.

Če se odločite za nakup, izberite izključno rodovniško žival iz preverjene vzreje. Če pa se odločate za posvojitev, se obrnite na slovenska zavetišča. V njih boste našli številne živali različnih starosti in značajev. Zavetiško osebje praviloma dobro pozna svoje varovance, zato vam bodo znali predlagati žival, ki se bo dobro ujemala z vami, da bo vaše novo skupno življenje karseda srečno.