Pobiranje pasjih iztrebkov

Lastniki psov smo različni

Kolikokrat viden prizor: kuža kaka, lastnik zavzeto gleda v nasprotno smer, ko kuža opravi svoje, pa odhitita s kraja dogodka. Tako obnašanje lahko pomeni le eno – lastnik psa je neuvideven in neodgovoren. Nismo pa vsi lastniki psov taki. Mnogo nas je, ki se nam pobiranje iztrebkov zdi nekaj povsem samoumevnega. Na sprehodu s psom nam v žepih šumijo vrečke in tudi sami z obsojanjem gledamo prizore, kot je opisan zgoraj. Včasih se po travniku prebijamo do ”ciljnega” iztrebka v pravem slalomu med iztrebki drugih psov, ki osamljeni že več ur ali dni ležijo na javni površini. A vendar smo še vedno v manjšini.

 

Naj nam bo pobiranje iztrebkov nekaj povsem samoumevnega.

 

Kazni

Občinski odloki določajo, da morajo lastniki počistiti za svojimi ljubljenčki, in predvidevajo tudi kazni za neupoštevanje teh določil. Mnoge občine za velike denarje postavljajo zbiralnike za iztrebke s pripadajočimi vrečkami. Mnogi opozarjajo neuvidevne lastnike, naj vendar poberejo za svojim psom. Pa kljub temu si ljudje še kar požvižgavajo, ko njihov kuža dela svoj kupček.

Uvidevnost do drugih

Samoumevno nam je, da ne mečemo smeti kar po ulicah in zelenicah (oz. jih naj ne bi) in da ne lulamo in kakamo vse povprek po vogalih in potkah. Tako bi nam moralo biti tudi samoumevno, da počistimo, kar ”pridela” naš kuža. Če si nataknemo vrečko na roko, z njo primemo iztrebek in vrečko povlečemo čez iztrebek, ni niti najmanjše možnosti, da bi blato prišlo v stik z dlanjo. To je veliko lažje narediti, kot s čevlja obrisati posledice neprevidnega koraka. Oziroma z avtomobilske sklopke, domačih tal ali česa podobnega, če prepozno ugotovimo, kaj imamo na podplatu …

Nikar ne silimo sokrajanov, da hodijo po nečem, kar smo mi malomarno pustili na javni površini. To velja tako za pločnike, ceste, potke, kot tudi za cvetlične gredice in zelenice. Velja pa tudi za pašnike in travnike, na katerih kosijo krmo za živino. Če je krma ”onesnažena” z iztrebki, je živina v najboljšem primeru ne bo želela zaužiti, v najslabšem pa se od tega lahko celo zastrupi. Zato vas tudi na podeželju na nekaterih površinah ne bodo veseli, če boste v ključnem trenutku prizadevno zrli v napačno smer.