Ali medvedom res privoščimo le životarjenje v kletki?

Kaj zares pomeni, da nekoga rešimo? Je dovolj, da samo ostane pri življenju, ne glede na kvaliteto le-tega?

Verjamemo, da si tudi živali zaslužijo dobro življenje, kjer je za njihove potrebe poskrbljeno, imajo na voljo primerno hrano, vodo, veterinarsko oskrbo in seveda možnost izražanja naravnega vedenja. Za medveda je naravno vedenje prehoditi tudi po nekaj deset kilometrov na dan, 16 ur na dan iskati hrano, se kopati v vodi, počivati v brlogih, vsekakor pa ne preživljati časa na betonskih tleh v majhni kletki.

 

Vir: FOUR PAWS

 

Ljudje zapore ali »kletke« za zapornike uporabljamo za kaznovanje, omejevanje svobode, odvzem izbire. Ali medvedom torej res privoščimo le životarjenje v kletki? V neprimernih pogojih so divje živali otopele, nezainteresirane, brezvoljne in izražajo stereotipijo, torej neko nesmiselno ponavljajoče se vedenje, ki se pojavlja zaradi frustracije, nezadovoljstva. Samo minimalni pogoji, ki jih za namestitev medvedov v ujetništvu zahteva zakonodaja, niso niti približno dovolj za kvalitetno življenje.

Organizacija FOUR PAWS je za štiri medvede v zasebnem ujetništvu v Sloveniji ponudila možnost preselitve v svoja zavetišča v tujini, kjer bi imeli bistveno bolj kvalitetne pogoje za življenje.

Na povezavi si lahko ogledate, kako medvedi Mici, Maša, Mitko in Tim živijo trenutno – Help for Bears in Slovenia.

Tu pa si lahko ogledate namestitve, ki jih ponuja organizacija FOUR PAWS:
Sanctuaries and cooperation projects of FOUR PAWS
BÄRENWALD Arbesbach

 

Vir: FOUR PAWS

 

Če se strinjate, da si medvedi Mici, Maša, Mitko in Tim zaslužijo boljše življenje, lahko s podpisom e-sporočila na spletni strani sporočite Ministru za naravne vire in prostor, da si medvedi zaslužijo več!

Podpišite e-sporočilo Končajmo trpljenje medvedov v ujetništvu v Sloveniji! (End the suffering of captive bears in Slovenia!)

 

Prevod pobude za podpis e-sporočila Ministru za naravne vire in prostor:

Mici, Maša, Mitko in Tim so še zadnji medvedi v zasebnem ujetništvu Sloveniji, ki so ujeti v majhne kletke. Nujno potrebujejo vašo pomoč.

Ti medvedi že več kot dve desetletji prenašajo nepredstavljivo trpljenje, njihovi dnevi so zaznamovani z dolgočasjem in stresom. Za enega medveda, Felixa, je pomoč prišla prepozno. Umrl je v svoji betonski kletki, kjer je bil zaprt več kot 30 let. Kljub jasnim znakom stiske in nujni potrebi po veterinarski pomoči so oblasti v Sloveniji pred njegovim trpljenjem zatisnile oči.

Organizacija FOUR PAWS je slovenskim oblastem ponudila, da te medvede rešijo in pripeljejo v eno od naših zavetišč, da bi Mici, Maša, Mitko in Tim preostanek svojega življenja preživeli v vrsti primernih razmerah in prejeli pozornost, ki si jo nujno zaslužijo. Vendar potrebujemo vašo pomoč, da to uresničimo! Čeprav je FOUR PAWS oblastem dokazal, da vsi medvedi trpijo in jih je treba čim prej preseliti v objekt, ki ustreza vrsti, nas še naprej ignorirajo.

Lahko pomagate to spremeniti!

Prosimo, dvignite glas za ujete medvede v Sloveniji in pozovite slovenske oblasti, da končno sprejmejo svojo odgovornost in odredijo zaplembo medvedov. Šele takrat jih lahko FOUR PAWS končno rešimo in nastanimo v enem od naših čudovitih zavetišč.

 

Prevod vsebine sporočila, ki ga sistem skupaj z vašim podpisom pošlje Ministrstvu za naravne vire in prostor:

Minister za naravne vire in prostor, Jože Novak
Zadeva
Čas je, da končamo trpljenje ujetih medvedov v vaši državi!

Spoštovani minister Jože Novak,
pišem vam, da izrazim svojo zaskrbljenost zaradi krutega zadrževanja v zasebnem ujetništvu štirih medvedov v Sloveniji. Trije medvedi trpijo v majhnih kletkah ob restavracijah, en medved je v zasebnem živalskem vrtu. Še en medved, Felix, je nedavno poginil, potem ko je bil več kot 30 let zaprt v pusti betonski ogradi. Šokiran sem, da v Evropi še vedno obstajajo take namestitve živali in da so slovenske oblasti zamižale na eno oko nad trpljenjem teh medvedov. Te živali potrebujejo vašo pozornost in si zaslužijo življenje v okolju, ki ustreza vrsti.

FOUR PAWS je skupaj z izkušenim veterinarjem za divje živali zbral dokaze, da vsi medvedi trpijo, tako fizično kot psihično. Poleg tega je treba domnevati, da je njihova reja v nasprotju s slovensko zakonodajo. Čeprav so se FOUR PAWS že leta 2022 obrnili na predstavnike vašega ministrstva in izrazili svoje pomisleke ter prosili za odziv in pomoč, ni sledilo nobeno dejanje.

S tem sporočilom vas nujno prosim za vašo intervencijo in pomoč tem medvedom. FOUR PAWS se je večkrat ponudil, da jih reši in preseli v eno od svojih zatočišč, zato ni opravičila, da bi jih pustili še naprej trpeti.

Prosimo, da nemudoma ukrepate in reagirate za dobrobit ujetih medvedov v vaši državi!

 

Vir: FOUR PAWS

 

Tu lahko preberete originalno izjavo organizacije FOUR PAWS – Slovenia: Sad Fate of Four Bears Suffering in Cruel Conditions.

Tudi mi smo o medvedih v ujetništvu že večkrat pisali:
Rjavi medved v ujetništvu
Facebook objava Rjavi medved v ujetništvu
Ali si medvedek res zasluži samo kletko? (pozitivke.net)
Ali si medvedek res zasluži samo kletko? (bodieko.si)
Skrbi jih, kako živi najdeni medved Mitko (novice.svet24.si)