Podjetja prehrambene industrije EU podpirajo rejo brez kletk

17. marca so nekatera izmed vodilnih podjetij evropske prehrambene industrije na Evropsko komisijo in člane Evropskega parlamenta naslovila skupno pismo, v katerem naslovnike pozivajo k ukinitvi uporabe kletk pri reji živali. Ob tem, kot prvi korak, predlagajo ukinitev obogatenih kletk, ki se jih uporablja pri reji kokoši nesnic. V pozivu, ki so ga podpisali ALDI Nord, Barilla Group, Fattoria Roberti, Ferrero, Inter IKEA Group, Jamie Oliver Group, Le Groupement Les Mousquetaires , Mondelēz International, Nestlé in Unilever, podpisniki poudarjajo, da obstajajo dobri ekonomski razlogi, ki govorijo v prid ukinitvi kletk pri reji kokoši nesnic. Ob tem poudarjajo, da “so sistemi reje brez kletk na ravni Evropske unije, že povsem utečeni, ekonomsko vzdržni in omogočajo boljše življenjske pogoje za kokoši nesnice”. Prav tako menijo, da načrtovana revizija zakonodaje EU za področje dobrobiti živali, ki se trenutno pripravlja, predstavlja idealno priložnost, da se pri reji živali širom EU preneha uporabljati kletke, začenši z rejo kokoši nesnic.

Podpisniki tako podpirajo prizadevanja evropske državljanske pobude (EDP) Končajmo dobo kletk, ki si prizadeva za prepoved reje rejnih živali v kletkah po vsej Evropi. Pri pobudi, v kateri sodeluje tudi naše društvo, smo združili moči s 170 evropskimi NVO in jo sprožili 11. septembra 2018. Zaključili smo jo leto dni kasneje, ko smo zbrali 1, 4 milijona overjenih podpisov. S tem je postala prva uspešna EDP o dobrobiti rejnih živali.

V EU v kletkah životari več kot 300 milijonov rejnih živali. Številna podjetja so že stopila v korak s časom in iz svoje dobavne verige izključila kletke. Zahvaljujoč takšnim potezam je prihodnost brez kletk mogoča.