Ponovno smo se zbrali, da bi naravi in živalim pomagali …

Kot vsako leto smo tudi letos v sodelovanju s podjetjema Surovina d. o. o. in Center Vič svetovni dan živali praznovali z zbiralno akcijo starega papirja. Potekala je v soboto, 7. 10. 2023.

Za prostovoljce je dogodek vedno delovno in aktivno druženje, priložnost za izobraževanje mimoidočih in srečanje z podporniki, s katerimi se sicer zaradi hitrega življenjskega tempa le redko srečujemo. Z veseljem poklepetamo, počohamo in pocrkljamo kakšnega štirinožnega obiskovalca, ki pripelje svojega lastnika na sprehod in seveda v zabojnik odnašamo papir.

Nekateri med vami ste že stalni udeleženci dogodka, srečujemo vas na prav vsaki zbiralni akciji in se vas vedno znova razveselimo, saj nam s tem pokažete dolgotrajno podporo, ki je v današnjih časih bolj izjema kot pravilo.

Zavedate se, da s takimi akcijami pomagamo tako živalim, kot tudi naravi.

Podatki pravijo, da iz 5000 kg starega papirja pridobimo 4000 kg recikliranega, prihranimo 12.000 kg lesa in 150.000.000l vode. Prihranimo tudi 30 GWh električne energije. Recikliranje odpadnega papirja je torej tudi reševanje dreves. Podatki na internetu govorijo, da če bi po vsem svetu reciklirali le polovico odpadnega papirja, bi se izognili sečnji približno 20 000 000 ha gozdov na leto.

Zato smo vedno znova veseli vsakega prispevka v zabojnik, hvala vam vsem, ker sodelujete z nami in nam pomagate pri opravljanju dvojne koristi.
Tokrat smo zbrali 11.200 kg papirja in veliko starim knjigam iz zabojnika našli nove lastnike, da niso šle v uničenje. Nekaj fotografij z akcije si lahko pogledate v albumu

Na akciji zbiranja papirja, ki je potekala junija 2023, smo zbrali 16.080 kg, oktobra 2022 pa 9.140 kg.
Naslednjo akcijo zbiranja papirja načrtujemo prvo soboto v juniju 2024. Upamo, da boste z nami!

Tamara Cholewa