Pozdrav s pasje vročega Sinaja

Sem Nuša, nekdanja prostovoljka Društva za zaščito živali Ljubljana. Trenutno živim na Sinaju (Egipt), kjer že četrto leto pomagam pri programu TNR (trap-neuter-return) in prvi pomoči ter oskrbi psov v majhnem obmorskem mestu Dahab.

Zakaj psov?

Moderna egipčanska družba jim ni preveč naklonjena. Mnogi pse dojemajo kot nesnago ali se jih bojijo. Podijo jih stran in jih kamenjajo. Otroci, ki so prepuščeni sami sebi in nimajo strahu pred psi, se pogosto izživljajo nad njimi na najgrozovitejše načine.

Prijateljica Karin, ki tukaj živi že več kot dvajset let, je  v zadnjem desetletju uspela pridobiti zaupanje domačinov. Danes jo pokličejo, ko vedo za žival v stiski, opazijo novega psa v okolici ali preprosto potrebujejo pomoč. Dahab je  postal znan kot edino egipčansko, psom prijazno mesto.

Kje so pristojne institucije?

Zakonodaja s področja zaščite živali je tukaj praktično neobstoječa oziroma se sploh ne izvaja. Bežno omenja rejne živali, pse pa obravnava le v kazenskem zakoniku, ki po novem prepoveduje zastrupljanje živali.

Do nedavnega je bil edini način uravnavanja ulične pasje populacije v Egiptu zastrupitev ali odstrel. Kljub strožji zakonodaji je zastrupljanje psov, in ostalih, uličnih ali lastniških živali, še vedno prisotno. Včasih kot tihi vladni ukrep, najpogosteje pa kot praksa domačinov.

Za reševanje primerov mučenja živali je odgovorna policija. Vendar do tega v realnosti ne pride, saj so živali dojete kot nekaj preveč tretjerazrednega, da bi se v to vlagalo čas, energijo in druga sredstva. Če se že pokliče koga na pomoč, je to civilna iniciativa – Animal Welfare Dahab. Za njo stojiva Karin in jaz. Vsakič upava, da nama bo uspelo primer rešiti ob pomoči ostalih prostovoljcev.

Začetki programa TNR v Dahabu

Dahab je večkulturno naselje ob Rdečem morju, kjer si prostor delijo Beduini (staroselci), Egipčani in tujci (turisti in rezidenti). Leta 2010 je v Dahabu potekala prva akcija sterilizacij in kastracij. Iniciativa je že takrat pognala močne korenine. Financiranje je prevzela novoustanovljena nizozemska nevladna organizacija, ki še danes pridno zbira donacije. Vlečni konj programa je že vrsto let prav Karin.

Ko sem leta 2017 pristala v Dahabu, mi ni bilo jasno, kako naj prispevam k dobrobiti živali v kulturno, jezikovno in ekonomsko tako zelo drugačnem okolju. Približno leto dni sem potrebovala, da sem najprej utrdila sebe. Potem se je začelo. Posvojitev prve psičke s ceste, intenzivna nega prvega pasjega pacienta (Dogo je še danes srečen pes v gorski Sveti Katarini!) in prva udeležba na sestanku Animal Welfare Dahab. Čez teden dni sem že sedela na letnem srečanju s predstavniki mestnega sveta in veterinarske stroke ter podpirala utemeljitev programa TNR kot edine humane rešitve za uravnavanje pasje populacije.

Dahab je od leta 2014 edino egipčansko mesto, kjer obstaja (ustni) dogovor z mestnim svetom, da vlada ulične pasje populacije ne omejuje z nehumanimi metodami, vse dokler civilna iniciativa stanje obvladuje s programom TNR in nujno preventivo – informiranjem in ozaveščanjem. Podporo pristojnih torej imamo, a smo hkrati pod budnim vladnim očesom, ko pride do financiranja. Pridobivanje donacij za javno dobro je namreč prepovedano, ustanovitev nevladne organizacije v Egiptu pa je dolg, drag in kompliciran proces. Brez skrbi, tudi na tem delamo.

Širitev programa TNR na Sinaju

Danes je v Dahabu sterilizirane več kot 80 odstotkov ulične pasje populacije. Izjema so psi na robu naselja, nevajeni sobivanja z ljudmi (že navezujemo stik), prosto spuščeni, nesterilizirani lastniški psi in kopica psov, ki izhajajo iz dvoriščne vzreje. Ker je Dahab postal znan kot raj za pse, je tukaj vse več zapuščenih, nekdaj lastniških psov, večinoma iz prestolnice.

S Karin na kliniko pripeljeva do tri pse tedensko. Prednost imajo samice. Nekajkrat letno organizirava tudi akcije TNR z gostujočimi veterinarji. Včasih so bili to obiski iz tujine, ki so z lokalno veterinarko delili svoje znanje in izkušnje. Odkar je nastopil COVID-19,  smo zaveznike našli v odlični veterinarski ekipi AMC SNAP (Animal Medical Centre – Spay & Neuter Awareness Program) iz Kaira, ki izvaja tudi nacionalni program cepljenja proti steklini. Med zadnjo akcijo TNR v Dahabu novembra 2020 smo v petih dneh cepili sto uličnih psov. Program cepljenja proti steklini je pomemben predvsem zato, ker med ljudmi izkoreninja strah pred psi kot nevarnimi in nezdravimi bitji.

Lani smo postavili temelje novemu mejniku v egipčanskem živalovarstvu. V soglasju z Nacionalnim veterinarskim inštitutom akcijo sterilizacij in kastracij širimo tudi v ostala mesta na Sinaju – v naravni rezervat Abo Galoum, gorsko naselje Sv. Katarina in sosednje obmorsko naselje Nuweiba. Sodelovanje z vladnimi organi ne pomeni samo novih občinskih dogovorov o prenehanju zastrupljanja psov, temveč je tudi pomemben del ozaveščanja lokalnega prebivalstva o pomenu sterilizacij/kastracij in odgovornega skrbništva.

Kotiček za intenzivno nego …

… sem si omislila letos, ker nismo vedeli, kam z vsemi nujnimi primeri. Prostovoljci namreč prihajajo in odhajajo, intenzivna nega psov pa je pogosto dolgotrajna in zahtevna.

Kotiček se nahaja v zadnjem delu mojega dvorišča. V dogovoru s stanodajalcem sem tam uredila dva pesjaka z vrtičkom. Prostor je namenjen uličnim psom, ki potrebujejo začasno oskrbo po sterilizaciji ali drugem operativnem posegu (npr. po amputaciji), po odvzemu (popolnoma zanemarjeni psi – odvzem vedno ob privolitvi t. i. skrbnikov), ali zaradi različnih bolezenskih stanj.

Trenutno sta pri meni nameščena Cola Leyolah, mlada psica, ki ji po prometni nesreči celimo odprto rano na prednji tački, in Triff, pasji mladič v karanteni po amputaciji zadnje tačke, ki je bil najden hudo poškodovan v beduinskem naselju. Cola se bo po popolnem okrevanju, čez najmanj mesec dni, vrnila na svojo lokacijo, v enem izmed kampov. Triff pa je superzvezda na treh tačkah in bo iskal svoj dom tukaj ali v tujini.

Pomoč podpornikov je letos ključna

Vsaka nadgradnja in nova zmaga prinese več odgovornosti – in novo finančno breme. Ko uredimo status organizacije oziroma podjetja, bomo sredstva lahko pridobivali na več načinov in brez strahu pred sankcijami. Do takrat pa se enostavno moramo zanesti na pomoč vseh, ki vam je mar in zmorete prispevati k dobrobiti naših najzvestejših sopotnikov. Vsak evro šteje. Ne morete si misliti, kako zelo.

Sinajske živalske zgodbe lahko spremljate na FB strani Animal Welfare Dahab (www.facebook.com/AnimalWelfareDahab), cekine podpore pa v Sloveniji zbiramo v Lu, društvu za širjenje zavesti, katerega ustanovna članica sem.

TRR: SI56 6100 0002 1350 823, odprt pri DH d.d.
Tisti, ki bi nam želeli priskočiti na pomoč z donacijami, nas, prosim, kontaktirajte na naslov lu.thank.u@gmail.com.

Iz srca hvala!

Nuša Ema Miklavec / NaNook

 

Nušina družina: lepotica Bonita, brihta Bambo, petelinček Blue (sredina), cartavček Dzedaj in enooki menihec Serena.

 

Psica Cola – nega odprte rane po avtomobilski nesreči

 

Pasji mladič Triff – karantena in nega po amputaciji. Išče dom!

 

Nekdanji oskrbovanci

 

Začasna oznaka steriliziranih in cepljenih uličnih psov. Samice tetoviramo blizu šiva in jih mikročipiramo. Alternativni načini označevanja so v tem okolju odsvetovani, predvsem zaradi izživljanja nad živalmi.

 

Nacionalni preventivni program cepljenja proti steklini predstavlja korak bliže koncu nesmiselnim in nehumanim usmrtitvam uličnih živali.

 

Akcija TNR z ekipo SNAP – pop up klinika

 

Prostovoljska ekipa v začasni kliniki TNR, Nuweiba

 

Akcija TNR z veterinarsko ekipo iz Anglije (predkoronski časi)

 

Najzvestejši lokalni informanti niso starejši od 12 let