Z Risom o življenju v divjini

Vabimo vas, da se nam v sredo, 9. 6., ob 18.00 uri, pridružite v prostorih PGD Grosuplje, na okrogli mizi, kjer se bomo pogovarjali o tem, kako živijo divje živali.

V zadnjih tednih so ena za drugo prenehale veljati stroge omejitve, ki so v zimskih mesecih krojile naša življenja. Spet smo lahko zaživeli onkraj zidov naših prebivališč, ki jih zdaj lahko zapuščamo ne glede na uro. Občutek, da se lahko sami svobodno odločamo o tem, s kom, kako in kje bomo preživljali naš prosti čas, je neprecenljiv.

Vendar, ste se v tesnobnih trenutkih, ko se je zdelo, da dnevi postajajo enolični, želja po druženju s prijatelji pa vse večja, kdaj vprašali, kako se počutijo živali, ki so obsojene na vseživljenjsko karanteno? Možnost izbire, socialnega vedenja in svobodnega gibanja, sodijo med tiste naravne potrebe, za katere so divje živali v ujetništvu povsem prikrajšane.

Ali lahko divjim živalim v ujetništvu zagotovimo pogoje, potrebne za zadovoljitev njihovih etoloških potreb? Se v ujetništvu lahko vedejo naravno? In če ne, lahko živali v kletki služijo za učne rekvizite otrokom o tem, kako se vedejo in živijo divje živali? O tem in še več se bomo pogovarjali na okrogli mizi z gostoma, ki bosta z nami delila izkušnje iz prve roke.

Luka Zorenč, bivši pripadnik specialnih sil Slovenske vojske in avtor knjige Ris, v kateri opisuje svojo izkušnjo v Slovenski vojski kot specialist za medicino v elitni Enoti za specialno delovanje (ESD), danes v Afriki sodeluje pri šolanju čuvajev, ki varujejo nekatere izmed najbolj ogroženih živali na planetu. Pri svojem delu se srečuje z divjimi živalmi v njihovem naravnem okolju.

Žiga Oražem, dr. vet. med., pri svojem delu redno srečuje divje, zapuščene in poškodovane živali. Z nami bo delil svoje izkušnje o tem, kakšno je življenje živali v ujetništvu.

Z gostoma se bo pogovarjala Maša Cerjak Kastelic, ki ima dolgoletne izkušnje z delovanjem na področju zaščite in dobrobiti živali.

V knjigi Ris avtor Luka Zorenč opiše pot pehotnika, ki se odloči za udeležbo na selekcijskem postopku, ga uspešno opravi in nato več let služi v ESD-ju. Opiše misiji v Iraku ter Maliju ter izjemno zahteven medicinski tečaj SOCM (Special Operations Combat Medic), ki poteka v ZDA.