Vabilo na izobraževanje Osnove zaščite živali

Želite pomagati živalim, pa ne veste, kako?

Junija pripravljamo izobraževanje Osnove zaščite živali, kjer se bomo pogovarjali o pristojnostih društev, veterinarske inšpekcije in zavetišč, o prostoživečih mačkah in psih, o razlikah med divjimi in domačimi živalmi, o tem, kako pomembno je razumevanje potreb živali, če si prizadevamo za njihovo dobrobit, in marsičem drugem.

Namenjeno je vsem, ki jih zaščita živali zanima, in našim aktivnim članom ter podpornikom. Lepo vabljeni!

 

 

Kdaj in kje?

Izobraževanje bo potekalo v nedeljo, 16. 6. 2019, od 9:30 do 15:00 le nekaj minut vožnje stran od krožišča Tomačevo v naših prostorih v stekleni piramidi v Industrijsko obrtni coni Trzin (Blatnica 1). Za tiste, ki prihajate z javnim prevozom, je v neposredni bližini piramide avtobusno postajališče KamBus in železniška postaja (Trzin Industrijska cona).

 

Program

  • Društvo, zavetišče, inšpekcija – kdo je kdo? Na predavanju bomo govorili o odgovornostih, dolžnostih in pooblastilih, ki jih imajo (ali nimajo) v zvezi z živalmi društva, inšpekcija, zavetišče in policija. Izvedeli boste, na koga se obrniti v različnih vsakdanjih situacijah: kaj storiti, ko najdete poškodovano domačo ali divjo žival? Kaj, če se pri sosedu nenadzorovano množijo mačke? Kaj v primeru, ko pes neprestano laja dan in noč? In drugi primeri, s katerimi se na področju zaščite živali srečujemo ves čas.
  • Domače in divje živali. Zakaj imamo doma konje, ne pa tudi zeber? Mačke, ne pa risov? Pse, ne volkov? Kaj zares pomeni biti udomačen in zakaj je to tako zelo pomembno? Na predavanju se bomo posvetili razliki med domačimi in divjimi živalmi. Odgovorili bomo na vprašanje, zakaj imamo nekatere živali lahko doma in drugih ne. Dotaknili se bomo problematike divjih živali v ujetništvu ter problema cirkusov in krznarske industrije.
  • Ulične mačke in psi. V Sloveniji se srečujemo predvsem s problemom nikogaršnjih prostoživečih mačk, na Balkanu pa imajo to težavo predvsem s psi, ki svoje domove vse pogosteje iščejo tudi pri nas. Na predavanju bo govora o trajnostnih rešitvah problema prostoživečih psov in mačk ter o tem, kakšno vlogo pri širjenju populacije prostoživečih domačih živali igramo ljudje.
  • Trajnostni pristop k zaščiti živali. Pristopov k reševanju in pomoči živalim je več. Na predavanju bomo govorili o razlikah med njimi, predstavili pa bomo tudi naše cilje in način delovanja, ki stremi k dolgoročnemu izboljšanju življenj čim več živali.
  • Razumem, da lahko pomagam. Če želimo živalim res pomagati, jih moramo najprej razumeti. Med živalmi in ljudmi pogosto prihaja do šuma v komunikaciji, ki izhaja predvsem iz nerazumevanja živali – njihovih potreb in komunikacije. Včasih v želji pomagati naredimo več škode kot koristi. Smo psa res rešili, če ga vzamemo z ulice in zapremo v stanovanje? Je notranje bivanje primerno za vse mačke? Je treba pomagati mlademu srnjačku, če ga najdemo samega sredi travnika? Je pomembno, kako šolamo pse? Se sploh da pomagati vsem živalim? Na predavanju se bomo dotaknili pomembnih vprašanj, ki bi si jih moral postaviti vsak, ki se ukvarja z zaščito in dobrobitjo živali.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Predavatelji

  • Maša Cerjak Kastelic, zakonita zastopnica in dolgoletna članica upravnega odbora DZZŽ Ljubljana.
  • Ena Kobentar, članica upravnega odbora DZZŽ Ljubljana.
  • Alja Willenpart, kinološka inštruktorica po programu IDTE, članica upravnega odbora DZZŽ Ljubljana.

 

Prijava

Cena izobraževanja je 15 eur, za člane in podpornike DZZŽ Ljubljana s plačano članarino za leto 2019 pa je udeležba brezplačna.
Na izobraževanje se obvezno prijavite prek spletnega obrazca.

Število mest je omejeno!