Delavnice delimo si svet

Tudi jeseni 2022 smo na osnovnih šolah v Ljubljani uspeli izvesti nekaj delavnic o divjih živalih, ki jih srečamo tudi v mestih. Na delavnicah z osnovnošolci govorimo o različnih divjih živalih, kje jih lahko srečamo, kako živijo in predvsem kako ravnamo ob srečanju. Divje živali največkrat namreč ne želijo bližine človeka, ne želijo, da se jih dotikamo ali jih odnesemo domov. Lahko pa jih v naravi opazujemo, fotografiramo, naslikamo, opazujemo njihove stopinje, jih pobarvamo v pobarvanki ali si jih izdelamo iz papirnatih materialov. Tako smo spoznali race, golobe, veverice, ježke, netopirje in srne! Povedali smo, da jih pustimo pri miru, ko jih srečamo, jih ne preganjamo ali strašimo.

 

V drugi uri delavnice si je vsak otrok iz papirja izdelal svojo divjo žival. Samo iz papirja ali drugih materialov izdelane divje živali si lahko odnesemo domov, prave naj ostanejo v naravi!

Po delavnici je vsak učenec prejel dve poučni knjižici, ki vsebujeta različne naloge in pobarvanke. Ena govori o vseh divjih živalih, ki smo jih spoznali na delavnici, druga pa o domačih ljubljenčkih in njihovih potrebah – kako za njih res dobro poskrbimo.

Upamo, da so si otroci zapomnili, da divje živali ne spadajo v ujetništvo in da jih tudi starši doma učijo spoštovanja vseh živih bitij!

 

Avtor delavnic in prispevka: Maša Cerjak Kastelic