Večja nova tajna preiskava razkriva krutost, muke in frustracije svinj na kmetijah EU – vključno z dobavitelji “premium” šunk, kot sta Parma in Bayonne

Velika nova preiskava organizacije Compassion in World Farming, objavljena 7. julija 2022, razkriva neizmerno trpljenje svinj v sistemih kletk na kmetijah EU – vključno s tistimi, ki oskrbujejo “premium” šunke Parma in Bayonne.

Grozljivi novi posnetki, pridobljeni kot del preiskave na 16 kmetijah po Italiji, Španiji, Franciji in Poljski, razkrivajo krutost, muke in frustracije, ki jih svinje trpijo v kletkah in prasitvenih boksih, ko čakajo na obljubljeno prepoved EU kmetovanja v kletkah.

Preiskane kmetije vključujejo tiste, ki dobavljajo tako imenovane “premium” proizvode – Parma in Bayonne šunke. Preiskovalci so ugotovili, da so sistemi kletk na teh kmetijah enaki kot tisti na “standardnih” kmetijah in tipični za 85 % prašičjih farm v EU.

Preiskava razkriva, da svinje:
– skoraj polovico svojega odraslega življenja preživijo v tako majhnih kletkah, da onemogočajo skoraj vse gibanje razen vstajanja ali ležanja;
– prenašajo ležanje v lastnih iztrebkih in urinu, čemur bi se naravno izognile;
– doživljajo muke zaradi nezmožnosti primernega negovanja svojih mladičev zaradi premajhnih kletk;
– izražajo nenormalno vedenje, kot je grizenje rešetk in žvečenje zraka, ker doživljajo take frustracije.

Kot odziv na ugotovitve smo nevladne organizacije za zaščito živali in okolje povzetek ugotovitev preiskave poslale ministrom za kmetijstvo po vsej Evropi in jih pozvale, da podprejo zahtevo evropske prepovedi reje živali v kletkah.

Evropska komisija se je lani namreč javno zavezala, da bo uvedla zakonodajo za odpravo reje v kletkah v EU. Zaveza je bila sprejeta kot odgovor na evropsko državljansko pobudo »End the Cage Age«, ki jo vodi organizacija Compassion in world farming. Zbrala je 1,4 milijona preverjenih podpisov državljanov po vsej EU in je bila prva uspešna evropska državljanska pobuda za rejne živali.

V Italiji se vsako leto proizvede okoli osem milijonov šunk z blagovno znamko Parma – 36 % od tega se izvaža. ZDA so največji izvozni trg, kjer je bilo leta 2021 prodanih 757.000 šunk. Slaba polovica vse izvožene Parme se proda v EU, čeprav je Združeno kraljestvo največji izvozni trg za predhodno narezano parmsko šunko.

V Franciji vsako leto proizvedejo približno milijon Bayonne šunk. Izvozne številke niso na voljo, vendar se poroča, da se bajonske šunke izvažajo v države vključno z ZDA, Nemčijo, Belgijo, Japonsko in Združeno kraljestvo.

»Ljudje, ki plačajo za premium izdelke, kot sta šunka Parma in Bayonne, bodo verjetno šokirani, ko bodo odkrili, da so tudi izdelki visokega cenovnega razreda iz sistemov, ki redijo živali v tako krutih kletkah,« je povedala Maša Cerjak Kastelic, zakonita zastopnica Društva za zaščito živali Ljubljana. »Preiskava organizacije Compassion in world farming je pokazala, da njihove kmetije niso nič boljše kot standardne farme – živali še vedno precejšen del svojega življenja preživijo v kletkah, tako kot približno 85 % svinj v EU. Prisiljene so živeti nepredstavljivo bedno življenje. Ne morejo se premikati, pravilno negovati svojih mladičev ali izražati naravnega vedenja in so pod takim stresom, da se zatekajo v nenormalno vedenje, kot je grizenje rešetk. Zato pozivamo EU, naj nemudoma uvede prepoved, ki so jo obljubili, mi pa bomo nadaljevali s kampanjo, dokler ne končamo dobe kletk po vsem svetu.«

»Prekinitev tovrstne intenzivne živinoreje in preusmeritev k regenerativnim kmetijskim praksam, ki so pozitivne za naravo in dobrobit živali, sta prav tako ključnega pomena za zagotavljanje dolgoročne trajnosti in prehranske varnosti.«

Poročilo, objavljeno marca, je pokazalo, da bo možno doseči nemoten finančni prehod kmetov, ko EU uvede prepoved kletk. Poročilo Inštituta za evropsko okoljsko politiko (IEEP) o financiranju prehoda na kmetovanje brez kletk v Evropi kaže, da se lahko uporabijo evropski in nacionalni finančni mehanizmi – nekateri so že na voljo kmetom – za podporo prehoda na živinorejo brez kletk po vsej EU.

Za več informacij o preiskavi in ​​kako lahko podprete kampanjo obiščite www.endthecageage.eu.