Že 250.000 podpisov peticije v kampanji “Končajmo dobo kletk!”

Kot smo vas že obveščali, smo se v Društvu za zaščito živali Ljubljana pridružili evropski koaliciji organizacij, ki je 24. septembra 2018 lansirala zbiranje podpisov v okviru evropske državljanske pobude – Končajmo dobo kletk! Cilj koalicije je zbrati milijon podpisov pobude po vsej Evropi in nato Evropsko komisijo pozvati k prepovedi reje rejnih živali v kletkah v vsej Evropi.

 

V DZZŽ LJ si prizadevamo za zmanjšanje intenzivnosti reje.

 

Kakšna je ureditev reje živali v Sloveniji?

Rejo rejnih živali v Sloveniji ureja Pravilnik o zaščiti rejnih živali. Ta določa minimalne pogoje za zaščito rejnih živali, bodisi splošno za vse rejne živali bodisi za posamezne vrste rejnih živali. V Pravilniku so določene omejitve za rejo posameznih vrst živali v kletkah ali boksih, ki so določene glede na osnovne življenjske potrebe živali. Tako je npr. uporaba boksov pri reji prašičev in telet dovoljena zgolj v specifičnih zdravstvenih in vedenjskih okoliščinah, z namenom zagotavljanja učinkovitosti reje, velikost in oprema boksov pa je odvisna od starosti in velikosti živali. Pravilnik prav tako, npr., predpisuje, da se kokoši lahko goji v t.i. obogatenih kletkah s predpisanimi merami (750 cm2 površine kletke na kokoš nesnico) in osnovno opremo za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb (nastilj, gnezdo, gred, krmilnik in napajalnik). Pri baterijski reji oz. reji v kletkah kokoši celo življenje živijo v majhnih kletkah ena ob drugi in v pomanjkanju prostora je njihovo gibanje popolnoma omejeno; lahko zgolj vstanejo in se usedejo. V primerjavi z alternativnimi oblikami reje, to so talna reja, prosta/pašna reja in ekološka reja, baterijska reja najslabše zadovoljuje temeljne fiziološke potrebe kokoši in posledično se v takih razmerah kokoši tudi najslabše počutijo.

V drugih evropskih državah je podobno – načeloma se zagotavljajo minimalni pogoji za zaščito rejnih živali, ki še vedno predvsem ustrezajo vzdrževanju intenzivnih rej rejnih živali, ponekod pa je v določenih delih tudi bolje in se zakonodaja posodablja v smeri večje zaščite rejnih živali in spodbujanju manj intenzivne reje.

Kletke kljub “obogatitvenim pripomočkom” živalim ne nudijo zadostnih pogojev (premalo prostora, ni zemlje, po kateri bi brskale itd.), da bi le te izražale svoji vrsti specifično obnašanje ter tako živele, kot bi sicer v naravnem habitatu. Živinorejci jih uporabljajo zaradi same intenzivnosti reje (zasedejo najmanj prostora, najmanjsi strošek investicije, največji profit od proizvodov). Posledice reje v kletkah so lahko različne tehnopatije (bolezni/poškodbe zaradi neustreznega življenjskega okolja) in motnje v obnašanju, predvsem pa gre za vprasanje etike (ali je, recimo, prav, da kokoš sploh živi celo življenje na 750 kvadratnih centimetrih in zgolj vstaja in se useda zato, da za naše udobje in potrošniške navade lahko zleže čim večje število jajc).

 

Za kaj si v Društvu prizadevamo?

Dokler reja živali za človeške prehrambene potrebe ostaja realnost, si v Društvu prizadevamo predvsem za zmanjšanje intenzivnosti reje in prehajanje na manj intenzivne sisteme reje, kot je ekološka reja. Nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali. Intenzivnost reje močno vpliva na razmere, v katerih te živali živijo, zlasti z vidika omejenosti prostora in onemogočanja naravnega, za živali značilnega obnašanja. Manj intenzivna reja, reja brez kletk in z boljšimi življenjskimi pogoji za živali sicer zahteva več časa, truda in finančnega vložka, a pomembno je, da se začnemo vsi zavedati svoje odgovornosti in dejstva, da imajo naše prehranjevalne in potrošniške navade velik vpliv na druga živa bitja, s katerimi delimo svet. V kolikor se ne bomo pripravljeni ničemur odpovedati, v kolikor ne bomo namenili ali žrtvovali malo več časa, denarja in razmisleka tudi za te živali in bo naše udobje ostalo na prvem mestu, bodo rejne živali še naprej živele v krutih pogojih, kar pa je v današnjem času popolnoma nepotrebno in nedopustno.

 

Pridružite se kampanji!

Z veseljem vam sporočamo, da nam je v kampanji Končajmo dobo kletk do 10. decembra 2018 uspelo po vsej Evropi zbrati že 250.000 podpisov!

Še vedno je priložnost, da se nam pridružite tudi vi. Podpišite peticijo! Vsem povejte o tem! Delite! Zbirajte papirne podpise!

Preberite več na strani End the Cage Age.