Ministrico za kmetijstvo in direktorja UVHVVR smo pozvali k ureditvi prepovedi baterijske reje v Sloveniji

Pred dobrim letom smo pričeli s kampanjo Imaš jajca? Reci NE baterijski reji!, saj nam ni vseeno kako živijo kokoši nesnice. Do konca aprila 2018 smo zbrali 13.731 podpisov peticije in pozvali vse večje slovenske trgovce, da umaknejo jajca iz baterijske reje in jajčne izdelke, ki so pripravljeni z uporabo jajc iz baterijske reje, s svojih polic. Nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali, vendar je skrajni čas, da odločno rečemo NE vsaj baterijski reji. Zato smo 19. aprila 2019 ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandri Pivc, in generalnemu direktorju Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dr. Janezu Posediju, posredovali javno pismo, v katerem smo ju pozvali k ureditvi sistemske prepovedi baterijske reje kokoši nesnic v Sloveniji.

Celotno javno pismo lahko preberete v nadaljevanju.

 

 

Kampanja za odpravo jajc iz baterijske reje

Ljubljana, 19. april 2019

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije

Dr. Aleksandra Pivec, ministrica

 

Uprava Republika Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Dr. Janez Posedi, generalni direktor

 

V vednost: medijem

 

JAVNO PISMO: Pristopimo k sistemski prepovedi baterijske reje v Sloveniji

 

Spoštovana ministrica, spoštovani generalni direktor UVHVVR,

Pred dobrim letom smo Društvo za zaščito živali Ljubljana in Zavod Danes je nov dan pričeli s kampanjo za odpravo jajc iz baterijske reje s polic največjih trgovcev v Sloveniji, z namenom, da opozorimo na dobrobit rejnih živali in spodbudimo javno razpravo o problematiki intenzivne reje živali za zadovoljevanje naših prehrambenih potreb v času, ko je zaradi vrste alternativ postalo popolnoma nepotrebno in nedopustno, da se še vedno poslužujemo takšnih oblik reje, v katerih živali živijo v krutih razmerah, zlasti z vidika omejenosti prostora in onemogočanja naravnega, za živali značilnega obnašanja.

Osnovni cilj kampanje je bilo zbrati vsaj 5000 podpisov peticije in jih nato predati slovenskim trgovcem s pozivom, da se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje v določenem časovnem obdobju.

V enem tednu smo zbrali več kot 11.000 podpisov, do konca aprila 2018 pa kar zavidljivih 13.731 podpisov peticije, s katerimi smo naslovili vodstva trgovskih verig MERCATOR d.d., SPAR SLOVENIJA trgovsko podjetje d.o.o., ENGROTUŠ d.o.o., JAGROS d.o.o. (Trgovine Jager), EUROSPIN EKO d.o.o. in RUDNIDIS trgovina, d.o.o. (E.Leclerc). Do konca septembra 2018 smo s strani šestih od osmih trgovskih verig uspeli pridobiti konkretne zaveze za postopno odpravo jajc iz baterijske reje s trgovskih polic:

 

 

Trenutno prav tako poteka zbiranje podpisov v okviru evropske državljanske pobude – Končajmo dobo kletk! Cilj evropske koalicije organizacij je do konca septembra 2019 zbrati milijon podpisov pobude po vsej Evropi in nato Evropsko komisijo pozvati k prepovedi reje rejnih živali v kletkah v vsej Evropi. Do 14. aprila 2019 je bilo v tej kampanji zbranih že kar 743,354 podpisov!

Iz vseh teh razlogov se danes obračamo na vas s pozivom k ureditvi sistemske prepovedi baterijske reje kokoši nesnic v Sloveniji. Rezultati naše kampanje in intenzivna prizadevanja na ravni EU kažejo, da je skrajni čas, da se tudi Slovenija jasno zaveže k bolj odgovorni politiki do rejnih živali ter po vzoru Avstrije in Nemčije pristopi k popolni odpravi baterijske reje v državi.

Pričakujemo, da boste še v tem letu povezali zainteresirane deležnike v postopku priprave predloga postopne uvedbe popolne prepovedi baterijske reje v Sloveniji. Kot nevladna organizacija v javnem interesu na področju zaščite živali si tudi sami želimo aktivno sodelovati v postopku in smo vam na voljo za vse dodatne informacije.

V pričakovanju ustrezne obravnave naše pobude vas lepo pozdravljamo,

 

Maša Cerjak Kastelic

Zakonita zastopnica Društva za zaščito živali Ljubljana