Vabilo na izobraževanje Zaščita in dobrobit živali

V Društvu za zaščito živali Ljubljana ponovno pripravljamo dvodnevno izobraževanje Zaščita in dobrobit živali. Izobraževanje pokriva različne teme s področja zaščite živali in je namenjeno vsem ljubiteljem živali, našim bodočim aktivnim članom, tistim, ki se z živalmi ukvarjate profesionalno in vsem, ki vas problematika zaščite živali zanima.

 

 

Kdaj in kje?

Izobraževanje bo potekalo v Ljubljani v soboto, 10. 11., in v nedeljo, 11. 11. 2018 v stekleni piramidi v industrijski coni Trzin (Blatnica 1), le nekaj minut od ljubljanske obvoznice in v neposredni bližini postajališča KamBus.

 

Program

 

Sobota od 9:30 do 17h

Društvo, zavetišče, inšpekcija – kdo je kdo? Na predavanju bomo govorili o odgovornostih, dolžnostih in pooblastilih, ki jih imajo (ali nimajo) v zvezi z živalmi društva, inšpekcija, zavetišče in policija. Izvedeli boste, na koga se obrniti v različnih vsakdanjih situacijah: kaj storiti, ko najdete poškodovano domačo ali divjo žival? Kaj, če se pri sosedu nenadzorovano množijo mačke? Kaj v primeru, ko pes neprestano laja dan in noč? In drugi primeri, s katerimi se na področju zaščite živali srečujemo ves čas.

Zakonodaja s področja zaščite živali. Pomoč živalim je tesno povezana z zakonodajo. Pregledali bomo, kateri zakoni se dotikajo živali, opozorili na nekatere pomanjkljivosti in se predvsem razložili, kako v vsej poplavi zakonov, uredb in aktov najti informacije, ki jih potrebujete.

Domače in divje živali. Zakaj imamo doma konje, ne pa tudi zeber? Mačke, ne pa risov? Pse, ne volkov? Kaj zares pomeni biti udomačen in zakaj je to tako zelo pomembno? Na predavanju se bomo posvetili razliki med domačimi in divjimi živalmi. Odgovorili bomo na vprašanje, zakaj imamo nekatere živali lahko doma in drugih ne. Dotaknili se bomo problematike divjih živali v ujetništvu ter problema cirkusov in krznarske industrije.

Razumem, da lahko pomagam. Če želimo živalim res pomagati, jih moramo najprej razumeti. Med živalmi in ljudmi pogosto prihaja do šuma v komunikaciji, ki izhaja predvsem iz nerazumevanja živali – njihovih potreb in komunikacije. Včasih v želji pomagati naredimo več škode kot koristi. Smo psa res rešili, če ga vzamemo z ulice in zapremo v stanovanje? Je notranje bivanje primerno za vse mačke? Je treba pomagati mlademu srnjačku, če ga najdemo samega sredi travnika? Je pomembno, kako šolamo pse? Se sploh da pomagati vsem živalim? Na predavanju se bomo dotaknili pomembnih vprašanj, ki bi si jih moral postaviti vsak, ki se ukvarja z zaščito in dobrobitjo živali.

Ulične mačke in psi. V Sloveniji se srečujemo predvsem s problemom nikogaršnjih prostoživečih mačk, na Balkanu pa imajo to težavo predvsem s psi, ki svoje domove vse pogosteje iščejo tudi pri nas. Na predavanju bo govora o trajnostnih rešitvah problema prostoživečih psov in mačk ter o tem, kakšno vlogo pri širjenju populacije prostoživečih domačih živali igramo ljudje.

 

Nedelja od 9:30 do 15:15

Rejne živali. Na predavanju bomo govorili o zaščiti in dobrobiti rejnih živali. Posebej masovna reja živali predstavlja velik problem za njihovo dobrobit, saj jim je praktično nemogoče zagotoviti življenjske pogoje, kot jih potrebujejo. Izvedeli boste, kakšni ti pogoji so, kakšna je realna situacija in kako lahko izboljšamo življenje rejnih živali.

Predstavitev zavoda SVSP. Zavod SVSP se ukvarja predvsem s sterilizacijami, kastracijami in veterinarsko oskrbo nikogaršnjih psov na Balkanu. Predstavili bodo svoje projekte in vpliv, ki ga ima njihovo delo na terenu.

Kupiti ali posvojiti? »Posvajaj, ne kupuj« je geslo, pod katerim številne organizacije po vsem svetu skušajo čim več nikogaršnjim živalim poiskati dom. Na predavanju bomo govorili o tem, kdo je kriv za tako veliko število zapuščenih živali. Dotaknili se bomo vloge (ne)odgovornega nakupa pri vsem tem, govorili pa bomo tudi o nelegalni trgovini z eksotičnimi ljubljenčki in o nakupu živali v trgovini.

Prostovoljstvo v dobro živali. Na predavanju bomo odgovorili na vprašanje, kaj sploh je prostovoljsko delo, kako delujejo prostovoljske organizacije in s kakšnimi projekti se ukvarjamo v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Trajnostni pristop k zaščiti živali. Pristopov k reševanju in pomoči živalim je več. Na predavanju bomo govorili o razlikah med njimi, predstavili pa bomo tudi naše cilje in način delovanja, ki stremi k dolgoročnemu izboljšanju življenj čim več živali.

Program se lahko spremeni.

 

Predavatelji

Nina Bakovnik, članica DZZŽ Ljubljana in pravnica.

Nejc Bakovnik, terenski veterinar pri Veterini Jagodič.

Maša Cerjak Kastelic, zakonita zastopnica in dolgoletna članica upravnega odbora DZZŽ Ljubljana.

Ena Kobentar, članica upravnega odbora DZZŽ Ljubljana.

Blaž Vrtačnik, veterinar in član ekipe SVSP.

Alja Willenpart, kinološka inštruktorica po programu IDTE, članica upravnega odbora DZZŽ Ljubljana.

 

Prijava

Cena izobraževanja je 25 eur, za člane in podpornike DZZŽ Ljubljana s plačano članarino za leto 2018 pa je udeležba brezplačna.

Na izobraževanje se obvezno prijavite na povezavi: KLIK

Število mest je omejeno!