Imaš jajca? Reci NE baterijski reji

Danes smo uradno otvorili kampanjo za odpravo jajc iz baterijske reje s polic trgovcev v Sloveniji. V partnerstvu s kolektivom Danes je nov dan s pomočjo peticije pozivamo javnost k razmisleku o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic. Ob zaključku bomo z zbranimi podpisi spodbudili slovenske trgovce, da jajca iz baterijske reje umaknejo s svojih polic.

 

 

Naš cilj je zbrati vsaj 5000 podpisov peticije in jih nato predati slovenskim trgovcem s pozivom, da se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje v določenem časovnem obdobju. Vabimo vas na spletno mesto www.imasjajca.si! Preizkusite se v vlogi kokoši v baterijski reji, pridobite več informacij in se pridružite naši iniciativi.

Ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Čeprav nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali, pa je vsekakor skrajni čas, da odločno rečemo NE vsaj baterijski reji. To je prvi korak k izboljšanju kakovosti življenja naših kokoši, ki ga zagotovo lahko naredimo že danes.

Posnetek javne otvoritve kampanje za odpravo jajc iz baterijske reje s polic trgovcev v Sloveniji si lahko ogledate TUKAJ.

 

Kokoši nesnice so le v prosti in ekološki reji podnevi izpuščene na prosto.

 

STATISTIKA

Slovenci smo veliki porabniki jajc in naše nakupovalne odločitve močno vplivajo na ponudbo jajc na trgovskih policah. Po zadnjih dostopnih podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo v letu 2016 v Sloveniji znesenih 387 mio jajc, kar je druga največja količina po letu 1991, poraba jajc na prebivalca pa je znašala kar 10,7 kg.

Večina ljudi še vedno ni zadostno seznanjena o tem, kako je proizvedena večina jajc iz sodobne industrije oz. kakšna jajca pravzaprav kupujemo v trgovinah. V Sloveniji večina teh jajc (60%) še vedno prihaja iz baterijske reje oz. reje v kletkah, ki je v primerjavi z alternativami iz hlevske, proste in ekološke reje kokošim najmanj prijazna, hkrati pa je ob zmanjševanju razlik v cenah danes že popolnoma nesprejemljiva.

 

RAZLOGI

Baterijska reja oz. reja v kletkah, t. i. baterijah, je najbolj intenzivna oblika reje kokoši v smislu ekonomske učinkovitosti pridobivanja jajc. Vendar pa istočasno intenzivnost reje močno vpliva na razmere, v katerih te živali živijo, zlasti z vidika omejenosti prostora in onemogočanja naravnega, za kokoši značilnega obnašanja. Pri baterijski reji kokoši celo življenje živijo v majhnih kletkah ena ob drugi in v pomanjkanju prostora je njihovo gibanje popolnoma omejeno; lahko zgolj vstanejo in se usedejo. V primerjavi z alternativnimi oblikami reje, to so talna reja, prosta/pašna reja in ekološka reja, baterijska reja najslabše zadovoljuje temeljne fiziološke potrebe kokoši in posledično se v takih razmerah kokoši tudi najslabše počutijo.