Izobraževanje Osnove zaščite živali

V Društvu za zaščito živali Ljubljana ob vključevanju novih članov v društvo pripravljamo izobraževanje Osnove zaščite živali.

Komu je izobraževanje namenjeno?

Izobraževanje je namenjeno tako tistim, ki jih zanima zaščita živali, kot vsem tistim, ki razmišljate o včlanitvi v naše društvo. Prav tako so dobrodošli tudi naši aktivni in podporni člani.

Če želite v našem društvu sodelovati kot aktivni člani in prostovoljci, je za vas udeležba na obeh dneh izobraževanja obvezna.

O čem govorimo?

Društvo, zavetišče, inšpekcija – kdo je kdo? Na predavanju govorimo o odgovornostih, dolžnostih in pooblastilih, ki jih imajo (ali nimajo) v zvezi z živalmi društva, inšpekcija, zavetišče in policija. Svetujemo, na koga se obrniti v različnih vsakdanjih situacijah: kaj storiti, ko najdete poškodovano domačo ali divjo žival? Kaj, če se pri sosedu nenadzorovano množijo mačke? Kaj v primeru, ko pes neprestano laja dan in noč? In drugi primeri, s katerimi se na področju zaščite živali srečujemo ves čas.

Domače in divje živali. Zakaj imamo doma konje, ne pa tudi zeber? Mačke, ne pa risov? Pse, ne volkov? Kaj zares pomeni biti udomačen in zakaj je to tako zelo pomembno? Na predavanju se posvečamo razliki med domačimi in divjimi živalmi. Odgovarjamo na vprašanje, zakaj imamo nekatere živali lahko doma in drugih ne. Dotikamo se problematike divjih živali v ujetništvu ter problema cirkusov in krznarske industrije.

Ulične mačke in psi. V Sloveniji se srečujemo predvsem s problemom nikogaršnjih prostoživečih mačk, na Balkanu pa imajo to težavo predvsem s psi, ki svoje domove vse pogosteje iščejo tudi pri nas. Na predavanju govorimo o trajnostnih rešitvah problema prostoživečih psov in mačk ter o tem, kakšno vlogo pri širjenju populacije prostoživečih domačih živali igramo ljudje.

Trajnostni pristop k zaščiti živali. Kakšna je razlika med dobrobitjo in pravicami živali? Pristopov k reševanju in pomoči živalim je več. Na predavanju razlagamo o razlikah med njimi, predstavili pa bomo tudi naše cilje in način delovanja, ki stremi k dolgoročnemu izboljšanju življenj čim več živali.

Prostovoljstvo v dobro živali. Odgovarjamo na vprašanje, kaj sploh je prostovoljsko delo, kako delujejo prostovoljske organizacije in s kakšnimi projekti se ukvarjamo v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Predavateljica

Maša Cerjak Kastelic, zakonita zastopnica in dolgoletna članica upravnega odbora DZZŽ Ljubljana.

 

Izobraževanja je za vse naše člane s poravnano članarino za leto 2023 brezplačno. Kotizacija za vse ostale znaša 10,00 € za dva dneva. O datumu naslednjega izobraževanja vas bomo obvestili, ko bo razpisan.