Vabimo vas na izobraževanje Zaščita in dobrobit živali

21. in 22. oktobra bo potekalo naše že tradicionalno dvodnevno izobraževanje Zaščita in dobrobit živali. Izobraževanje je namenjeno našim obstoječim in bodočim aktivnim članom, podpornikom in vsem, ki vas področje zaščite živali zanima. Vabljeni!

 

 

Na predavanju bomo obravnavali nekatere najpomembnejše tematike s področja zaščite in dobrobiti živali. Predstavili bomo slovensko zakonodajo s tega področja, se pogovarjali o pristojnosti zavetišč in društev, o projektu sterilizacij in kastracij prosto živečih psov in mačk, o trgovini z živalmi … Izvedeli boste najpomembnejše informacije pred nakupom psa in spoznali pasjo telesno govorico.

Za tiste, ki bi se želeli pridružiti društvu kot aktivni člani, smo pripravili tudi kratko predavanje o delovanju društva in o tem, kaj pomeni biti naš član.

Izobraževanje je namenjeno vsem – tako izkušenim prostovoljcem kot tudi tistim, ki področja zaščite živali še ne poznajo.

 

KDAJ IN KJE?

Izobraževanje bo potekalo v soboto, 21. 10., in nedeljo, 22. 10. 2017, od 9:00 do 14:30 v prostorih PGD Ljubljana -Vič. Predhodna prijava je obvezna.

 

PROGRAM

Ker je področje zaščite živali zelo obširno, bo izobraževanje razdeljeno v več sklopov:

Sobota

  • Zavetišče, društvo in veterinarska inšpekcija – kdo je kdo? Kdo je odgovoren za mačko, ki jo najdemo na cesti? Kdo jo oskrbi, kdo krije stroške njene oskrbe in kdo ji lahko poišče novega lastnika? Kdo je dolžan ukrepati, če sosedov pes živi zunaj na prekratki verigi? Podrobneje bomo pregledali, kaj zakonodaja pravi o dolžnostih in pristojnostih različnih organizacij s področja zaščite živali. Spregovorili bomo tudi o tem, kako lahko pomagamo zapuščenim ali poškodovanim živalim.
  • Zakonodaja s področja zaščite živali. Namen predavanja je razumevanje slovenske zakonodaje, saj je, kot vsa druga področja, tudi pomoč živalim tesno povezana z njo. Pregledali bomo, kateri zakoni se dotikajo živali, opozorili na nekatere pomanjkljivosti in se predvsem naučili, kako se v vsej poplavi zakonov, uredb in aktov najde informacije, ki jih potrebujemo.
  • O prostoživečih mačkah. Kaj so prostoživeče mačke, kako jih prepoznamo, od kod pridejo in kje jih srečamo? Kdo je zanje odgovoren in kako poteka njihov odlov?
  • O prostoživečih psih in zavodu SVSP. Predavanje obsega predstavitev problematike prostoživečih psov na Balkanu ter predstavitev organizacije SVSP, ki se ukvarja z njihovo sterilizacijo, kastracijo in veterinarsko oskrbo.
  • Ali razumem psa? Kljub temu, da s psi sobivamo že tisočletja, je razumevanje pasjega jezika pri ljudeh pogosto zelo slabo. Govorili bomo o pasji telesni govorici, o tem, kako se približati psu, kako ravnati z neznanim psom in kako z njim komunicirati.

 

Nedelja

  • Divje živali v ujetništvu. Govorili bomo o cirkusih, krznu, živalskih vrtovih in zabaviščnih parkih. Kakšna je razlika med udomačenimi in ukročenimi živalmi? So divje živali v ujetništvu lahko srečne? Zakaj se tiger v živalskem vrtu neprestano sprehaja gor in dol in zakaj ara grize rešetke svoje kletke? Odgovorili bomo na ta in številna druga vprašanja.
  • Trgovina z živalmi. Veliko trgovin, ki prodajajo opremo in hrano za živali, prodaja tudi živali same. Govorili bomo o tem, zakaj odsvetujemo nakup živali v trgovinah, od kod te živali pridejo in kaj je alternative nakupu živali v trgovini. Dotaknili se bomo tudi problematike nakupa t.i. pasemskih psov brez rodovnika in trgovine z eksotičnimi živalmi.
  • Prostovoljstvo in DZZŽ Ljubljana. Predavanje obsega predstavitev DZZŽ Ljubljana.Govorili bomo o zgodovini društva, o tem, kako smo organizirani, na kakšen način se društva lahko financirajo, kakšna je zakonska podlaga za ustanovitev in delovanje prostovoljskih organizacij. Predstavili bomo tudi nekaj projektov in dejavnosti, s katerimi se trenutno ukvarjamo.
  • Za kaj se zavzemamo? Predavanje obsega kratko predstavitev ciljev našega društva in debato o najaktualnejših tematikah, s katerimi se ukvarjamo.
  • Kaj delamo prostovoljci? Na nas se pogosto obračajo posamezniki, ki bi želeli pomagati na področju zaščite živali, ampak ne vedo, kaj konkretno bi lahko počeli. Predstavili bomo konkretne aktivnosti, s katerimi se lahko ukvarjate kot naši prostovoljci.

 

PRIJAVA

Na izobraževanje se prijavite s pomočjo spletnega obrazca, ki ga najdete TUKAJ. Cena za posamezni dan je 12 EUR, za oba dneva pa 20 EUR na osebo. Za člane in podpornike DZZŽ Ljubljana s plačano članarino za tekoče leto je izobraževanje brezplačno. Če se po koncu izobraževanja odločite za aktivno članstvo v društvu, vam plačani znesek odštejemo od zneska članarine za tekoče leto.

 

Število mest je omejeno, prijavite se čim prej!