Neuspeh Evropske komisije pri prepovedi kletk sedaj v rokah Sodišča Evropske unije

Eurogroup for Animals skupaj z drugimi večjimi nevladnimi organizacijami EU poziva Sodišče Evropske unije, naj se pridruži sodnemu postopku, ki poziva Evropsko komisijo k odgovornosti zaradi neizpolnitve obljube o odpravi reje živali v kletkah v Evropi, saj milijoni živali še naprej preživljajo svoja življenja zaprti v kletkah.

Vir foto: Eurogroup for Animals

Sodni postopek, ki ga je sprožil Odbor državljanov državljanske pobude Končajmo dobo kletk (End the Cage Age) pod vodstvom organizacije Compassion in World Farming, od Evropske komisije zahteva odgovornost za neuspeh pri predstavitvi zakonodajnih predlogov, ki jih je obljubila v odgovoru na državljansko pobudo, v kateri je 1,4 milijona državljanov EU zahtevalo odpravo reje živali v kletkah.

Evropska komisija je obljubila, da bo predloge predstavila do konca leta 2023, vendar je od svoje zaveze odstopila in prezrla obsežna poročila, posvetovanja in priprave, ki so bili opravljeni. Ta izdaja zaupanja spodkopava legitimna pričakovanja državljanov, ki so zahtevali boljšo zaščito rejnih živali.

V preteklih letih je organizacija Eurogroup for Animals neprekinjeno podpirala državljansko pobudo Končajmo dobo kletk in če bo Sodišče Evropske unije sprejelo primer, bo imela priložnost predstaviti svoje argumente kot uradni posrednik skupaj s pobudo Končajmo dobo kletk in organizacijo Animal Equality Italy.

Vir foto: Eurogroup for Animals

Po vsej EU okoli 300 milijonov prašičev, kokoši, zajcev, rac, prepelic in gosi vsako leto preživi večino svojega življenja v kletkah. Kokoši in zajci so zaprti v golih kletkah, velikih približno toliko kot list papirja velikosti A4. Svinje so prisiljene dojiti svoje pujse v boksih, ki so tako majhni, da se ne morejo niti obrniti. Race in gosi so zaprte v kletkah za prisilno hranjenje za proizvodnjo foie gras.

Vir foto: Eurogroup for Animals

Medtem ko lahko sodni postopek traja do 18 mesecev, nevladne organizacije za zaščito živali in demokracijo pozivajo Evropsko komisijo, naj čim prej predstavi predlog časovnega okvirja in poskrbi za prednostno obravnavo zadeve v naslednjem zakonodajnem obdobju. To bo zainteresiranim deležnikom omogočilo, da začnejo vlagati v rešitve, ki bodo zagotovljene v prihodnosti.

“Državljani EU so uporabili demokratično orodje, ki jim je na voljo – želijo, da se teh milijonov živali umakne iz kletk. Proti odpravi trpljenja živali ni argumentov. Vendar pa se zaradi molka Komisije glede tega problema postavlja pod vprašaj sam demokratični namen evropske državljanske pobude, ki je bila uvedena prav zato, da bi državljanom EU omogočila oblikovanje odločitev v EU,” je komentirala Reineke Hameleers, izvršna direktorica Eurogroup for Animals.

“Evropska komisija mora izpolniti svojo pravno zavezujočo obljubo o prepovedi reje živali v kletkah. Njena neuspešnost pri tem ne vpliva le na približno 300 milijonov rejnih živali, ki vsako leto trpijo v kletkah, temveč škoduje tudi našemu okolju in je v posmeh državljanski pobudi kot demokratičnemu orodju za državljane EU, še posebej za 1,4 milijona ljudi, ki so jo podpisali. Ne bomo se ustavili, dokler Komisija ne izpolni svoje obljube in dokler vsaka kletka ne bo prazna kletka,” je zaključila Annamaria Pisapia, vodja organizacije Compassion in World Farming Italy in predstavnica Odbora državljanov v okviru pobude Končajmo dobo kletk.

Vir foto: Peta UK

Novico pripravili v organizaciji Eurogroup for Animals.